MCQs on Chemical Engineering - 19

1. Consider the following statements with reference to the water gas:
1. In order to enhance calorific value of water gas, it is carburetted by adding gaseous hydrocarbons
2. Its calorific value is about 6,500 Kcal per meter cube
3. It is employed for heating and illumination purpose
4. It contains about 55% of hydrogen

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 4 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

2. What is the significance of ‘Saponification Number ’?
(a) To determine the materials that may cause abrasion and wear
(b) To ascertain whether the oil under reference is animal and vegetable oil or mineral oil or a compounded oil containing mineral and vegetable oils
(c) To determine free acid present in the oil
(d) To judge the suitability of a lubricant under conditions of very high pressure

Answer: (b)

3. When oil is cooled slowly, the temperature at which it becomes hazy in appearance is called its:
(a) Flash point
(b) Fire point
(c) Pour point
(d) Cloud point

Answer: (d)

4. The percentage of asphalt present in oil is known as:
(a) Neutralization number
(b) Saponification number
(c) Emulsification number
(d) Precipitation number

Answer: (d)

5. Which one of the following is not the ‘Slurry Reactors’?
(a) Hydrogenation of fatty acid in presence of supported Nickel catalyst
(b) Hydrogenation of aniline in presence of Nickel supported on clay
(c) Hydrogenation of Glucose in presence of raney Nickel catalyst
(d) Oxidation of ethylene in presence of PdCl2 carbon catalyst

Answer: (b)

6. Which one of the following methods is not suitable for the determination of order of reaction?
(a) Use of differential rate expression
(b) Use of integral rate expression
(c) Use of reaction rate method
(d) Use of isolation method

Answer: (c)

7. Recycle ratio R is:

Answer: (d)

8. Which one of the following is not the resistance in a gas-liquid reaction?
(a) Gas film resistance
(b) Liquid film resistance
(c) Magnitude of convection resistance
(d) Bulk liquid resistance

Answer: (c)

9. Which one of the following is not an advantage for three phase catalytic reactors?
(a) Normal operating conditions
(b) Long catalyst life and high sensitivity
(c) High heat transfer efficiency
(d) Endothermic reactions can be controlled

Answer: (d)

10. The upper limit of velocity in a sieve-tray column is determined by:
(a) Weeping point
(b) Flooding point
(c) Clogging point
(d) Leaking point

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email