MCQs on Disaster Management - 5

1. Which of the following is a man-made disaster 

a) Terrorism 
b) Major fire 
c) Pollution 
d) All of the above

Answer: (d)

2. Which of the following is a non-precipitation flood? 
a) Coastal flood 
b) Cloud burst flood 
c) Flash flood 
d) None of the above

Answer: (a)

3. Which of the following is an environmental consequence of floods? 
a) dispersal of weed species 
b) erosion of soil 
c) release of pollutants into waterways
d) all of the above.

Answer: (d)

4. Which of the following is an example of the domino effect? 
a) a landslide caused by a sudden precipitation event 
b) an increase in the cost of gasoline that causes people to drive less 
c) global warming that causes more rapid melting of Arctic sea ice that results in further sea ice melting 
d) when a feature looks the same across a wide range of scales

Answer: (c)

5. Which of the following is associated with a La Niña event? 
a) the Southern Oscillation Index (SOI) is strongly negative 
b) the ocean surface off the coast of South America is warmer than usual 
c) there is an increased chance of above average rainfall in eastern Australia
d) all of the above.

Answer: (c)

6. Which of the following is known as the light house of the Mediterranean sea? 
a) Vesuvius 
b) Stromboli 
c) Krakatoa 
d) Popa

Answer: (b)

7. Which of the following is not a man-made hazard? 
a) Leakage of Toxic waste 
b) Wars and Civil Strife 
c) Drought 
d) Environmental pollution

Answer: (c)

8. Which of the following is not an atmospheric hazard 
a) Epidemic in human 
b) Hail 
c) Heavy rainfall 
d) hurricanes

Answer: (a)

9. Which of the following is not an epidemic 
a) Cholera 
b) Samall pox 
c) Plague 
d) HIV-AIDS

Answer: (d)

10. Which of the following is related to acid rain? 
a) Carbon-dioxide 
b) Nitrogen 
c) Sulphur dioxide’ 
d) Carbon Monoxide

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email