Solved Question Paper for Assistant Director (Systems) in Directorate of Income Tax Systems & Senior Scientific Assistants (Computer) in DGAQA, Ministry of Defence conducted by UPSC

41. Which of the following is/are not the general attributes of horizontal micro-instructions?
1. Short formats
2. Ability to express a high degree of parallelism
3. Little encoding of the control information

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

42. If each address space represents one byte of storage space, how many address lines are needed to access RAM chips arranged in an 4×6 array, where each chip is 8𝑘×4 bits?
(a) 14
(b) 15
(c) 16
(d) 17

Answer: (d)

43. A 3 bit 𝑅/2𝑅, 𝐷 has a reference of 5 𝑉 . If the values of 𝑅 and the binary input are 15 𝑘Ω and 110 𝑉 respctively what is the output voltage?
(a) 0.375 𝑉
(b) 3.75 𝑉
(c) 4.25 𝑉
(d) 4.28 𝑉

Answer: (b)

44. A 8086 microprocessor is interfaced to 8253 programmable interval timer. The maximum number by which the clock frequency on one of the timers is divided by

Answer: (b)

45. When installing a SCSI CD - ROM drive, one must set the adapter to:
(a) B0007
(b) Unused SCSI address
(c) Same address as the SCSI device
(d) SCSI identify as 1

Answer: (b)

46. Which Novell NetWare Utility Program allows one to recover deleted files from network drives only?
(a) Map
(b) Salvage
(c) Filter
(d) Capture

Answer: (b)

47. What type of problem can be caused by the electromagnetic field of speakers?
(a) Distortion of video display
(b) RAM errors
(c) Computer shut down
(d) Read / write problem on magnetic disks and tapes

Answer: (d)

48. In a 100 % modulated AM signal with carrier power 100 𝑊, the power in the upper sideband is:
(a) 75 𝑊
(b) 66 𝑊
(c) 50 𝑊
(d) 25 𝑊

Answer: (d)

49. 
(a) 0.5
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer: (b)

50. The minimum length of antenna for efficient transmission of signals of wavelength 𝜆 required is
(a) 𝜆/2
(b) 𝜆/3
(c) 𝜆/4
(d) 𝜆/5

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email