Solved Question Paper for Lecturer in Civil Engineering in DTE, UT Admin. of Daman & Diu & Lecturer in Civil Engineering & Constructions Technology in Institute of Technology, GNCTD conducted by UPSC

51. For water hammer problems, the non-dimensional number which remains same for the model and prototype in the hydraulic modelling is:


(a) Mach Number

(b) Euler Number

(c) Froude Number

(d) All of these

Answer: (a)

52. A pipe of diameter 1.5 m is required to transport an oil of specific gravity 0.9 and viscosity 0.003 poise at the rate of 3 cumecs . Tests were conducted on a 0.15 m diameter pipe for a viscosity of water is 0.01 poise . The rate of flow in the model will be nearly:


(a) 90 𝑙 /𝑠

(b) 80 𝑙 /𝑠

(c) 70 𝑙 /𝑠

(d) 60 𝑙 /𝑠

Answer: (a)

53. An open vertical rectangular tank is provided with a circular hole of 3 𝑚 diameter on one of its vertical sides. This hole is closed by a disk of 3 𝑚 diameter that can rotate about the horizontal diameter. When the water level in the tank is 4 𝑚 above the centre of the disk, the torque required to maintain the disk in equilibrium will be nearly:


(a) 39 kNm

(b) 33 kNm

(c) 28 kNm

(d) 23 kNm

Answer: (a)

54. When an impeller is rotating, the water in contact with the impeller is also rotating. This is the case of:


(a) Free vortex

(b) Forced vortex

(c) Magnus effect

(d) Potential effect

Answer: (b)

55. Which of the following relations are correct?


1. Absolute pressure = Atmospheric pressure + Gauge pressure

2. Absolute pressure = Atmospheric pressure – Vacuum pressure

3. Absolute pressure = Atmospheric pressure + Vacuum pressure

4. Absolute pressure = Atmospheric pressure - Gauge pressure

(a) 1 and 4 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 and 4 only

Answer: (b)

56. At what pressure the Cavitation is expected at the inlet of pump that is handling water at 20°𝐶?



Answer: (a)

57. Which of the following Hydrological data are required for irrigation and water power engineering?


1. Precipitation data

2. Evaporation and transpiration data

3. Stream flow data

4. Infiltration characteristics of the area

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

58. Shrouding is provided in:


(a) Slotted type tube wells

(b) Cavity type tube wells

(c) Strainer type tube wells

(d) Perforated type tube wells

Answer: (a)

59. What are the assumptions and limitations of Dupuit’s theory?


1. The velocity of the flow is proportional to the tangent of the hydraulic gradient instead of sine

2. The flow is horizontal and uniform everywhere in the vertical section

3. Aquifer is homogeneous, isotropic and of infinite aerial extent

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

60. Consider the following data regarding healthy growth of a crop:


Field Capacity = 29%

Permanent Wilting point = 11%

Specific gravity of soil = 1.3

Effective depth of root zone = 700 𝑚𝑚

Daily Consumptive use = 12 𝑚𝑚

Coefficient applicable porosity = 0.75

Watering interval will be nearly:

(a) 10 days

(b) 12 days

(c) 20 days

(d) 24 days

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email