Solved Question Paper for Lecturer in Electrical Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

 61. 


Answer: (c)

62. The Laplace transforms of tu(๐‘ก) and ๐‘ข (๐‘ก−5) is respectively:

Answer: (a)

63. A causal discrete-time LTI system with transfer function is given by: 
The given system will be:
(a) Observable
(b) Non causal
(c) Stable
(d) Unstable

Answer: (c)

64. If a signal is not bandlimited strictly or the sampling frequency is less than 2 f๐‘š, error occurred is called:
(a) Cross talk
(b) Jitter
(c) Eye opening
(d) Aliasing

Answer: (d)

65. An ideal reconstruction filter cannot be used for real-time applications since it is:
(a) Non-linear
(b) Non-causal
(c) Unstable
(d) Stable

Answer: (b)

66. Which of the following are the popular structures in practice for FIR system?
1. Direct form
2. Transformed form
3. Cascade form
4. Frequency sampling realization
5. Lattice structure realization

(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 2, 3, 4 and 5 only
(c) 3, 4 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: (d)

67. Which of the following are the advantages of using a feedback in control system?
1. Reduces sensitivity
2. Improves the transient response
3. Minimize the effects of disturbance signals

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

68. Consider the following statements in a signal flow graph:
1. Source: It is a node with only outgoing branches
2. Sink: It is a node with only incoming branches
3. Path: It is the traversal of connected branches in the direction of branch arrows such that one node is traversed more than once

Which of the above defined signal flow terms are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

69. Consider the following characteristic equation:
The number of roots in the right half of ๐‘  -plane will be:
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer: (c)

70. A decade is defined for range of frequencies:

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email