Solved Question Paper for Lecturer in Electronics & Communications Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

 71. Frequency response test is not recommended for system with:


(a) Very low time constants

(b) Small time constants

(c) Large time constants

(d) Any time constants

Answer: (c)

72. For a lag-lead compensator having transfer function:




1. 𝛽>1

2. 𝛽<1

3. 𝛼>1

4. 𝛼<1

Which of the above are correct?

(a) 1 and 4 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (a)

73. In computer system the event that causes the interruption of program execution is called:


(a) Interrupt

(b) Recovery

(c) Debugging

(d) Exception

Answer: (d)

74. In a computer system the data transfer between the main memory and the CPU registers takes place through:


(a) GPR and Memory Data register MDR

(b) Accumulator and program controller

(c) Memory Address Register (MAR) and Memory Data register MDR

(d) Memory Address Register (MAR) and accumulator

Answer: (c)

75. The address of the next instruction to be executed by the current process is provided by the:


(a) Process stack

(b) CPU registers

(c) Program counter

(d) Pipe

Answer: (c)

76. To access the services of an operating system, the interface is provided by:


(a) System calls

(b) API

(c) Library

(d) Assembly instructions

Answer: (a)

77. A linked allocation solves the external-fragmentation and size-declaration problems of:


(a) Indexed allocation

(b) Contiguous allocation

(c) Linked allocation

(d) File allocation

Answer: (b)

78. The code segment that misuses its environment is called:


(a) Internal thief

(b) Trojan horse

(c) Code stacker

(d) Interrupt

Answer: (b)

79. Peripherals are normally not connected to the system bus because:


1. Peripherals work with a wide variety of theories of operation

2. Peripherals are slower than memory or CPU

3. Peripherals may have different data formats and word lengths than that of the computer to which they are connected

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

80. For an effective assembly language programming, programmer should be aware of:


1. Programming model of the processor

2. Complete instruction set details of the processor

3. Memory map and I/O map of the computer system

4. Details of the assembler including rules of the language

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email