Solved Question Paper for Lecturer in Civil Engineering in DTE, UT Admin. of Daman & Diu & Lecturer in Civil Engineering & Constructions Technology in Institute of Technology, GNCTD conducted by UPSC

 21. The deflection at the free end of a cantilever beam subjected to uniformly distributed load of intensity w/unit length is:



Answer: (d)

22. Two point loads of 40 kN and 60 kN and spaced 5 m apart cross a girder of 16 m span with 40 kN load leading. The magnitude of maximum bending moment under 60 kN load will be:

(a) 234.30 kNm

(b) 306.25 kNm

(c) 402.25 kNm

(d) 326.20 kNm

Answer: (b)

23. In a vibrating system the undamped and damped resonant frequencies are 10 and 9 cycle/sec respectively. The damping ratio will be nearly:


(a) 0.35

(b) 0.38

(c) 0.48

(d) 0.44

Answer: (d)

24. 

(a) 6.75 kN (increase)

(b) 3.375 kN (increase)

(c) 3.375 kN (decrease)

(d) 6.75 kN (decrease)

Answer: (d)

25. A suspension cable of 60 m span and of central dip of 6 m is strengthened by two-hinged stiffening girders. The dead load of stiffening girder is 20 kN /m. The girder also carries a live load of 30 kN /m over the left half of the span. The maximum tension in the cable will be nearly:


(a) 2581 kN

(b) 2663 kN

(c) 2745 kN

(d) 2827 kN

Answer: (d)

26. Consider the following statements with reference to working stress method of design:


1. The members in compression are subjected to forces applied at appropriate eccentricities.

2. The members in tension are subjected to longitudinal forces applied over the net area of the section

3. All connections are virtually flexible

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

27. An ISA 60 𝑚𝑚×60 𝑚𝑚 ×8 𝑚𝑚 is used as a tension member and is connected to a gusset plate by one leg using 18 𝑚𝑚 diameter rivets in one chain line. With taking a yield stress in the case as 260 N/mm square, the tensile strength of the member will be nearly:


(a) 81 kN

(b) 85 kN

(c) 92 kN

(d) 98 kN

Answer: (c)

28. Consider the following statements in respect of residual stresses:


1. Compressive stress across the cross-section becomes non-uniform due to the presence of residual stresses

2. The nonlinear portion of the average stress-strain curve for an axially loaded compression member is due to residual stresses

3. Residual stresses are dependent on yield stress

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

29. A simply supported beam carries an uniformly distributed load of 45 kN /m including self weight over a span of 8 m. The effective length of compression flange of the beam is also 8 m. The section modulus required will be nearly:



Answer: (b)

30. Consider the following statements in respect of design of riveted connections:


1. The load taken by the rivets along the axis is more than the edges

2. The bearing stress is assumed to be uniform between the contact surfaces of plate and rivet

3. The bending stress in plate is neglected

4. The friction between plates is neglected

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 3 and 4 only

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email