Solved Question Paper for Lecturer in Computer Engineering in Institute of Technology, GNCTD conducted by UPSC

71. Which one of the following supports basic OLAP operations, including slice-and-dice, drill-down, roll-up and pivoting?

(a) Information processing

(b) Analytical processing

(c) Transaction processing

(d) Data mining

Answer: (b)

72. Which one of the following systems is customer-oriented and is used for transaction and query processing by Clerks, Clients and IT professionals?


(a) OLAP

(b) OLTP

(c) ROLAP

(d) HOLAP

Answer: (b)

73. In the discretization technique, if the discretization process uses class information then it is:


(a) Top-down discretization

(b) Bottom-up discretization

(c) Supervised discretization

(d) Un-supervised discretization

Answer: (c)

74. In which one of the following data transformations the low-level or primitive (raw) data are replaced by higher-level concepts through the use of concept hierarchies?


(a) Smoothing

(b) Aggregation

(c) Normalization

(d) Generalization

Answer: (d)

75. The database which is partitioned across multiple disks and parallel processing occurs within a specific task that is performed concurrently on different processors against different sets of data, is:


(a) Vertical parallelism

(b) Horizontal parallelism

(c) Inter-query parallelism

(d) Intra-query parallelism

Answer: (b)

76. In a distributed transaction processing system, a transaction should satisfy the properties of:


(a) RPC

(b) ACID

(c) Nested transactions

(d) MOM (Message Oriented Middleware)

Answer: (b)

77. The distributed systems containing devices which are often characterized by small, battery-powered, mobile, adopt to contextual changes, encourage ad hoc composition and recognize sharing are called:


(a) Distributed Computing Systems

(b) Cloud Computing Systems

(c) Distributed Information Systems

(d) Distributed Pervasive Systems

Answer: (d)

78. Which one of the following architectural styles of distributed systems is based on publish/subscribe systems?


(a) Event-based architectures

(b) Object-based architectures

(c) Data-centered architectures

(d) Layered architectures

Answer: (a)

79. In a decentralized distributed system architecture where the tables of distributed relational databases, are split column-wise and distributed across multiple machines, is called:


(a) Horizontal distribution

(b) Overlay distribution

(c) Three-tiered distribution

(d) Vertical distribution

Answer: (d)

80. In a distributed system, the interface suitable for development work in high-performance server clusters and can handle more advanced features of buffering and synchronization is:


(a) RPC (Remote Procedure Call)

(b) Berkeley Socket Interface

(c) XTI (Open Transport Interface)

(d) MPI (Message-Passing Interface)

Answer: (d)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email