Solved Question Paper for Statistical Investigator Grade - I & Asstt. Director of Census Operations (T) in the Office of RGI conducted by UPSC

 111. Which one of the following is used to browse and search for information on the internet?

(a) Outlook
(b) Opera
(c) FTP
(d) TCP/IP

Answer: (b)

112. An e‐mail account includes a storage area, often called a(an):
(a) Attachment
(b) Hyperlink
(c) Mail box
(d) IP address

Answer: (c)

113. Consider the following statements:
1. RJ45 is used for LAN connection.
2. A browser can read both HTML and PDF by default.
3. An internal hard disk runs at 8000 RPM or faster.
4. 4X, 8X, 6X are writing speeds for optical media

Which of the above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Answer: (d)

114. The Linux operating system is fast gaining in popularity. Which of the following are the most important reasons?
1. It is easier to write applications.
2. It is user‐friendly.
3. It can be adapted to a wide class of processors.
4. It is more secure against viruses.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 3 and 4
(b) 1 and 3
(c) 1 and 4
(d) 1 and 2

Answer: (a)

115. Which of the following statements is/are correct?
1. = = is a relational operator.
2. The % operator applies only to integers.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

116. Which of the following statements are correct?
1. Ethernet card is used for LAN connection.
2. Subnet mask controls the range of IP addresses in a network.
3. ADSL modem is used for broadband.
4. DVD is an example of optical media.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of these

Answer: (No correct answer)

117. A sequential file can be opened in:
(a) Read mode only
(b) Read and append modes only
(c) Write and append modes only
(d) Read, write and append modes

Answer: (d)

118. A device driver acts as an interface between:
(a) End‐user and I/O device
(b) Application software and I/O device
(c) Application software and Operating system
(d) Operating system and I/O device

Answer: (d)

119. Which virus spreads in application software?
(a) Boot virus
(b) Macro virus
(c) File virus
(d) Antivirus

Answer: (b)

120. Which of the following is used to move the cursor on the screen?
(a) Arrow keys
(b) Enter
(c) Shift
(d) Control

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email