Solved Question Paper for Statistical Investigator Grade - I & Asstt. Director of Census Operations (T) in the Office of RGI conducted by UPSC

 71. The sample design adopted for Sample Registration System (SRS) in India is:

(a) Simple random sample without replacement
(b) Simple random sample with replacement
(c) Uni‐stage stratified random sample without replacement
(d) Uni‐stage stratified random sample with replacement

Answer: (c)

72. The difference between language and mother tongue in Census analysis is made on the basis of which of the following?
1. Phonological level
2. Morphological level
3. Syntactic level

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

73. In 2001 Census of India ‘Census Moment’ was 00.00 hours of:
(a) First January 2001
(b) First February 2001
(c) First March 2001
(d) First April 2001

Answer: (c)

74. Which method is adopted for Census in India?
(a) Canvasser method only
(b) Householder method only
(c) Both Canvasser and Householder methods
(d) Neither Canvasser nor Householder methods

Answer: (a)

75. In 2001 Census, the technology/technique that is used to convert the information recorded in Census schedule to digital form is:
(a) IEE
(b) ICR
(c) ISR
(d) ICE

Answer: (b)

76. 
The Age Specific Death Rate at age 61 is:
(a) 0.043
(b) 0.045
(c) 0.047
(d) 0.049

Answer: (c)

77. Data collected in census is analysed for the study of which of the following?
1. Trends in fertility and child mortality at district level
2. Appraisal of age data
3. Estimation of mean and median age at marriage

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

78. Components of Infant Mortality are:
(a) Neonatal mortality and Postneonatal mortality
(b) Early neonatal and Perinatal mortality
(c) Late neonatal and Perinatal mortality
(d) Neonatal mortality and Perinatal mortality

Answer: (a)

79. Which survey in India follows Dual Record System?
(a) NSSO survey
(b) NFHS survey
(c) DLHS survey
(d) SRS in ORGI survey

Answer: (d)

80. What is the implication on the sample size in a survey if Percentage Relative Standard Error is decreasing?
(a) Sample size is decreasing
(b) Sample size is increasing
(c) Sample size remains constant
(d) Cannot be determined

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email