MCQs on Disaster Management - 26

1. Which of the following measurements is not needed to estimate stream discharge? 

a) stream velocity 
b) bed load of stream 
c) width of stream 
d) depth of stream

Answer: (a)

2. Which of the following should you do in a flood? 

a) Go sight-seeing 
b) Drink the water 
c) Put valuables high up
d)Water the garden

Answer: (c)

3. Which of these natural hazards causes the LEAST amount of fatalities in the United States annually?

a) volcanoes 
b) heat and drought 
c) lightning 
d) winter weather

Answer: (a)

4. Which one of the following is NOT re commended during Lightening or thunderstorm? 

a) Take Shelter in a bus or car. 
b) In a forest , seek shelter in a low area under a thick growth of small trees. 
c) Take shelter under isolated tree. 
d) Get away from tractors and other metal farm equipment .

Answer: (c)

5. A disease that becomes unusually widespread and even global in its reach is referred to as 

a) Epidemic 
b) Pandemic 
c) Spanish flu 
d) Hyperendemic

Answer: (b)

6. A pneumonic plague which occurred in Surat, Gujrat in 1994 is: 

a) Pandemic disease hazards 
b) Epidemic disease hazards 
c) Industrial hazards 
d) None of the above

Answer: (b)

7. ACWC refers to 

a) Area cyclone warning centre 
b) Asian cyclone warning centre 
c) Atlantic cyclone warning centre 
d) none of these

Answer: (a)

8. Amateur Radio is also known as? 

a) a) Ham radio 
b) b) Home radio 
c) c) Pocket radio 
d)d) Silent radio

Answer: (a)

9. An essential to the sanitary maintenance of latrines is 

a) Sufficient supply of water 
b) Supply of latrine construction materials 
c) Health education program in latrine usage and upkeep 
d)All of the above

Answer: (c)

10. An instrument used to study the speed of winds is called 

a) Manometer 
b) anemometer 
c) ammeter 
d)speedometer

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email