MCQs on Disaster Management - 34

1. What does the acronym ISDR stand for? 

a) International Significant Disaster Resources 
b) Development Report 
c) International Strategy for Disaster Reduction 
d)Developing Recreation

Answer: (c)

2. What kind of natural hazards are not normally insurable? 

a) volcanoes 
b) landslides 
c) floods 
d) earth quake

Answer: (b)

3. Which of the following activities is covered by Disaster Management before, during or after a disaster? 

a) Reconstruction and Rehabilitation 
b) Mitigation  
c) Emergency response 
d) All the above

Answer: (d)

4. Which of the following agencies are the National Disaster Risk Reduction stakeholders? 

a) Central Government 
b) National Disaster Offices 
c) Private Sector 
d) All of the above

Answer: (d)

5. Which of the following organization is the apex authority of disaster management in India? 

a) NDA 
b) NDMA 
c) CDMA 
d) INDR

Answer: (b)

6. Who shall be the first responders in disaster management situation? 

a) Central Government 
b) Community 
c) Local Government 
d) State Government

Answer: (b)

7. Rashtriya Barh Ayog (National Flood Commission) identified ______ million hectares of land as flood prone in India. 

a) 40 
b) 80 
c) 100 
d) 120

Answer: (a)

8. “Kalbaisakhi”is a kind of thunder storm witnessed in the states of 

a) Nagaland, Tripura and Sikkim 
b) Mizoram, Assam and Manipur 
c) Assam, Tripura and West Bengal 
d)West Bengal, Manipur and Mizoram

Answer: (c)

9. A Certificate course in Disaster Management is offered by? 

a) Indira Gandhi National Open University 
b) B.R. Ambedkar National Open University 
c) Nalanda Open University 
d) Vardhaman Mahavir Open University

Answer: (a)

10. According to the World Bank, during the period 1996 to 2000, the approximate percentage loss of gross domestic produce due to disasters was? 

a) 2.85% 
b) 2.25% 
c) 2.50% 
d) 1.95%

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email