MCQs on Disaster Management - 49

 1. The Richter Scale is used for measuring of – 

a) Density of liquids 

b) Speed of Aeroplane 

c) Intensity of earthquakes 

d) Depth of mines.

Answer: (c)

2. The scientific study of earthquake is called 

a) Seismograph 

b) Seismology 

c) Both a and b 

d) None of the above

Answer: (b)

3. The size of a flood is measured by: 

a) the rate of flow of water in a waterway or river 

b) the level of water in a waterway or river

c)  a river gauging station 
 
d) all of the above.

Answer: (d)

4. Which are the major controlling systems for reduction of volcanic disaster? 

a) Prediction for early warning of eruption 

b) Timely evolution and relief work 

c) Both a and b

d) None of the above

Answer: (c)

5. Which instrument are used for intensity of the earthquake- 

a) Richter scale 

b) Seismometers 

c) Seismograph 

d) Tilt meter

Answer: (b)

6. Which instrument is used for measuring the magnitude of an earthquake- 

a) Tilit meter 

b) Richter scale 

c) Seismograph 

d) Seismometer

Answer: (b)

7. Which is NOT a way that government policy mitigates natural hazards? 

a) congress funding expensive Army Corps of Engineers projects to build levees along rivers 

b) relocating natural disaster victims to more stable areas 

c) utilizing computer systems to determine risk levels 

d) All the above

Answer: (a)

8. Which is the nodal agency at the Indian Union Government for coordinating disaster management activities for all natural hazards? 

a) Minister of Home affairs 

b) Ministry of social justice and Empowerment 

c) Ministry of Science and Technology 

d) Ministry of Environment and Forests

Answer: (a)

9. Which of the following is a disaster mitigation strategy? 

a) Constructing cyclone shelters 

b) Giving loans from banks 

c) Providing cheap electricity

d) Providing school uniforms to children

Answer: (a)

10. Which of the following is not a component of disaster management cycle? 

a) Preparedness 

b) Response 

c) Construction 

d) Recovery

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email