MCQs on Tripura - 2

1. The total geographical area of Tripura is: 

a) 183.5 sq.km 
b) 10,491 sq.km 
c) 8152 sq.km 
d) 1200 sq.km

Answer: (b)

2. What is/are the factor/s of river bank erosion in Tripura ? 

a) Absence of deep rooted vegetables 
b) Steep bank angle 
c) Non-cohesive material in soil 
d) All of the above

Answer: (d)

3. Which body in the state of Tripura can declare emergency in case of state level disaster? 

a) TDMA 
b) SEC 
c) DDMA 
d) SCMG
Answer: (a)

4. Which department of Govt of Tripura is responsible for issuing warning regarding drought /dry spells?
 
a) Health Department 
b) Agricultural Department 
c) Home Department 
d) None of the above

Answer: (b)

5. Which is the longest river in Tripura 

a) Haora 
b) Gumti 
c) Muhuri 
d) None of the above

Answer: (b)

6. Which of the following buildings of Tripura are identified as vulnerable to earthquake 

a) MBB College 
b) Nir Mahal 
c) Ujjayanta Palace 
d) All of the above

Answer: (d)

7. Which of the following rivers in Tripura experience tide 

a) Gumti 
b) Fenny 
c) Howra 
d) Khowai

Answer: (b)

8. The National Highway which passes through Tripura is: 

a) 4 
b) 2 
c) 8 
d) 12

Answer: (c)

9. The presence of high hill ranges with alternate valleys in Tripura is much similar to the “ridge-Vale topography” of 

a) The Manipur hills 
b) The Alps of Europe 
c) The Appalachian region of USA
d) The Eastern Ghats of India

Answer: (c)

10. The smallest river of Tripura is 

a) Fenny 
b) Haora 
c) Juri 
d) None of the above

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email