MCQs on Employees State Insurance Act 1948 (2)

1. Which of the following labour legislations is implemented only by the Central Implementation Machinery?

(a) Industrial Disputes Act
(b) Trade Unions Act
(c) Employees’ State Insurance Act
(d) Maternity Benefit Act

Answer: (c)

2.This act is applicable to non-seasonal factories employing---------- persons

(a) 10 or more
(b) 20 or more
(c) 5 or more
(d) 25 or more

Answer: (a)

3.The State Governments, as per provisions of the Act, contribute 1/8th of the expenditure of medical benefit within a per capita ceiling of --------- per Insured Person per annum.

(a) Rs.1000/-
(b) Rs.1500/-
(c) Rs.850/-
(d) Rs.2000/-

Answer: (b)
 

4.Medical care is provided to retired and permanently disabled insured persons and their spouses on payment of a token annual premium of ----------

(a) Rs.75/-
(b) Rs.125/-
(c) Rs.100/-
(d) Rs.120/- .

Answer: (d)

5.Sickness benefit in the form of cash compensation at the rate of 70 per cent of wages is payable to insured workers during the periods of certified sickness for a maximum of ------ days in a year.

(a) 91 days
(b) 100 days
(c) 75 days
(d) 90 days

Answer: (a)

6.In order to qualify for sickness benefit, the insured worker is required to contribute for ------- days in a contribution period of 6 months.

(a) 91 days
(b) 78 days
(c) 75 days
(d) 60 days

Answer: (b)

7.Extended Sickness Benefit(ESB) is extendable upto two years in the case of 34 malignant and long-term diseases at an enhanced rate of -------- percent of wages.

(a) 90%
(b) 75%
(c) 80%
(d) 85%

Answer: (c)

8.Enhanced Sickness Benefit equal to full wage is payable to insured persons undergoing sterilization for --------- days for male and female workers respectively.

(a) 6 days and 14 days
(b) 5 days and 10 days
(c) 14 days and 7 days
(d) 7 days and 14 days

Answer: (d)

9.Maternity Benefit for confinement/pregnancy is payable for three months, which is extendable by further one month on medical advice at the rate of full wage subject to contribution for -------- days in the preceding year.

(a) 70 days
(b) 91 days
(c) 75 days
(d) 65 days

Answer: (a)

10.Minimum wage limit for Physically Disabled Persons for availing ESIC Benefits is

(a) Rs.15000/-
(b) Rs.25000/-
(c) Rs.20000/-
(d) Rs.50000/-

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email