MCQs on Companies Act -17

1. The prospectus must be issued within ………………… after the date on which a copy thereof has been delivered for registration.

(a) 30 days. 
(b) 60 days. 
(c) 90 days. 
(d) 120 days

Answer: (c)

2. Every prospectus

(a) Has to be dated.
(b) Need not be dated as per the provisions of law.
(c) Can be dated depending upon the requirements of the board.
(d) Must not be dated in order to avoid complications.

Answer: (a)

3. The exception to the doctrine of constructive notice is provided in

(a) Lifting the corporate veil. 
(b) Doctrine of ultra vires.
(c) Doctrine of indoor management. 
(d) None of the above.

Answer: (c)

4. Any document filed with the registrar will be deemed to have been read and understood by all those who deal with the company. It is as per the doctrine of.

(a) Constructive Notice. 
(b) Indoor Management.
(c) Public Notice. 
(d) Ultra vires.

Answer: (a)

5. The Doctrine of indoor management provides protection to.

(a) The Board of Directors. 
(b) The Shareholders.
(c) The Managing Directors. 
(d) Outsiders.

Answer: (d)

6. The doctrine of constructive notice protects the interest of.

(a) The Company. 
(b) The Shareholders.
(c) The Creditors. 
(d) The Debtors.

Answer: (a)

7. When an act is performed or a transaction is carried out, which though legal in itself, is not authorized by the objects clause in the Memorandum or by Statute, it is said to be.

(a) Ultra vires the powers of the company.
(b) Intra vires the powers of the company.
(c) Ultra vires the powers of the company.
(d) Ultra vires the implied authority.

Answer: (a)

8. An act of a director which is intra vires the Memorandum and ultra vires the Articles of Association.

(a) Cannot be ratified by the company.
(b) Must necessarily be ratified by the company.
(c)may be ratified by the company.
(d) Is void ab inito.

Answer: (c)

9. Doctrine of constructive notice is related to.

(a) Memorandum of Association.
(b) Articles of Association.
(c) Memorandum of Association and Articles of Association both.
(d) Neither Memorandum of Association nor Articles of Association.

Answer: (c)

10. A person is disqualified from being appointed as a director of a company if.

(a) He has applied to be adjudged insolvent.
(b) He is of unsound mind.
(c) He is an undischarged insolvent.
(d) All the above.

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email