MCQs on Companies Act -18

1. A private company is one which has a minimum paid up capital Rs…….lakhs.

(a)10
(b)5
(c)8
(d)1

Answer: (d)

2. The contracts signed by the promoters of a company continue to be the liability of ……….

(a)promoters
(b)company
(c)partners
(d)none

Answer: (a)

3. A promoter of a company stands in the position of …….to future allottees of shares.

(a)agent
(b)fiduciary
(c)solicitor
(d)trustee

Answer: (b)

4. ……persons shall subscribe to the memorandum of a public company.

(a)7
(b)9
(c)8
(d)10

Answer: (a)

5. The altered memorandum must be filed with the registrar within ………….months.

(a)30 days
(b)three months
(c)60 days
(d)six months

Answer: (b)

6.An act which is to be ultra vires a company is……………

(a)valid
(b)voidable
(c)void
(d)none

Answer: (c)

7. A company issues prospectus within………….of its registration.

(a)30 days
(b)three months
(c)60 days
(d)six months

Answer: (c)

8. The altered memorandum must be filed with the registrar within……….

(a)30 days
(b)three months
(c)60 days
(d)six months

Answer: (b)

9. The statement in lieu of prospectus must be filed with the registrar at least ………before any allotment of shares is made.

(a)30 days
(b)three days
(c)60 days
(d)six months

Answer: (b)

10. Notice of the registered office of the company shall be given to the registrar of companies within…………

(a)30 days
(b)three months
(c)60 days
(d)six months

Answer: (a)

More MCQs on Companies Act

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog