MCQs on Anesthesiology - 4

1:-Which of the following inhalational agents is the induction agent of choice in children?

A:-Methoxyflurane 
B:-Sevoflurane
C:-Desflurane 
D:-Isoflurane

Correct Answer:- Option-B

2:-Which of the following side effect is seen with fentanyl?

A:-Chest wall rigidity 
B:-Tachycardia
C:-Pain on injection 
D:-Hypertension

Correct Answer:- Option-A

3:-Which of the following inhalational agents has the minimum blood gas solubility coefficient?

A:-Isoflurane 
B:-Sevoflurane 
C:-Desflurane
D:-Nitrous oxide

Correct Answer:- Option-C 

4:-Halothane causes except

A:-Hypotension 
B:-Tachycardia
C:-Broncodilatation
D:-Malignant hyperthermia 

Correct Answer:- Option-B

5:-Which one of the following local anesthetics belongs to the ester group?

A:-Procaine
B:-Bupivacaine 
C:-Lignocaine 
D:-Mepivacaine

Correct Answer:- Option-A

6:-Induction agent of choice in hypovolemic shock 

A:-Propofol
B:-Thiopental 
C:-Fentanyl 
D:-Ketamine

Correct Answer:- Option-D 

7:-Compound A is related to

A:-Halothane 
B:-Isofluorane
C:-Sevofluorane 
D:-Ether

Correct Answer:- Option-C

8:-Ideal ventilatory strategy in ARDS 

A:-High volume, low rate
B:-Low volume, High rate
C:-Normal volume, normal rate 
D:-Normal volume, High rate 

Correct Answer:- Option-B

9:-Loss of resistance method to identify epidural space was perfected by 

A:-Fernand Cathelin
B:-Achillo F Doglliotti 
C:-August Bier
D:-Leonard Corning 

Correct Answer:- Option-B

10:-World Anesthesia day is celebrated every year on 

A:-April 7
B:-December 1
C:-October 16
D:-May 26

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email