MCQs on Physical Medicine and Rehabilitation - 5

1:-High Anion Gap Metabolic Acidosis (HAGMA) is caused by

A:-Carbonic anhydrase inhibitors
B:-Salicylate poisoning
C:-Uretero-sigmoidostomy
D:-Renal tubular acidosis

Correct Answer:- Option-B

2:-Vitamin E deficiency manifests as all, except

A:-Ataxia
B:-Ptosis
C:-Scoliosis
D:-Thrombocytopenia

Correct Answer:- Option-D

3:-Duchenne muscular dystrophy is characterized by all except

A:-Autosomal recessive
B:-Internalisation of muscle nuclei
C:-Muscle fibres show size variations
D:-Shows muscle degeneration

Correct Answer:- Option-A

4:-If a pregnant woman needs treatment with a glucocorticoids, among the following which one will you prefer

A:-Prednisolone
B:-Betamethasone
C:-Dexamethasone
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

5:-A patient in the neurology unit at your hospital develops status epilepticus. Which of the following is the best first IV drug to give ?

A:-Phenobarbitone
B:-Lorazepam
C:-Phenytoin
D:-Carbamazepine

Correct Answer:- Option-B

6:-Intermittent clean catheterisation was introduced by

A:-Krusen and Frankel
B:-Guttman and Frankel
C:-Frankel and Osler
D:-Ashworth and Dennis

Correct Answer:- Option-B

7:-Smaller the angle between the propagating ray and the right angle, the less radiation reflected and greater the absorption. This is called

A:-Cosine law
B:-Inverse square law
C:-Law of Grothus - Dreper
D:-Arnott-Schultz principle

Correct Answer:- Option-A

8:-Millard - Gubler syndrome is characterised by all except

A:-Ipsilateral facial palsy
B:-Contralateral hemiplegia
C:-contralateral lateral rectus palsy
D:-Corticospinal tract involvement

Correct Answer:- Option-C

9:-The confused, Inappropriate, Nonagitated response is Ranchos Los Amigos scale is level

A:-3
B:-4
C:-5
D:-6

Correct Answer:- Option-C

10:-Types of gait seen in stroke

A:-Circumduction
B:-Vaulting
C:- Hip hiking
D:- All of the above

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email