MCQs on Pulmonary Medicine - 1

1:-The cut off value (confirmed by repeat ECG) of QTcF value above which all the QTc prolonging drugs should be discontinued.

A:-440ms 
B:-470ms 
C:-500ms 
D:-520ms

Correct Answer:- Option-C

2:-TB meningitis should be treated with first line ATT for at least months

A:-6
B:-9
C:-12
D:-15

Correct Answer:- Option-B

3:-Regarding starting DRTB drugs in a HIV infected patient, pick the wrong statement

A:-Unlike drug sensitive pulmonary tuberculosis, ART should be started along with DRTB drugs.
B:-HIV infected DRTB patients without the benefit of ART may experience mortality rates exceeding 90% 
C:-For servere IRIS syndrome prednisolone is the recommended drug.
D:-For all new HIV co infected patients recommended ART is FDC of TLE (Tenofovir, Lamivudine and Efavirenz) Correct Answer:- Option-A

4:-Pick the incorrect statement regarding tubercular pleural effusion 

A:-Pleural fluid ADA values less than 40 U/L virtually rules out tuberculosis
B:-ADA activity correlates with CD4+ T lymphocyte cell infiltration in the pleura and pleural fluid 
C:-Haemolysed blood in fluid sample may cause false over estimation of ADA
D:-ADA1:ADA2 ratio less than 0.45 is highly suggestive of tuberculosis

Correct Answer:- Option-C

5:-The non tubercular mycobacterium proposed to have an etiological relationship with Crohns disease is 

A:-M.interjectum
B:-M.avium subsp. Paratuberculosis 
C:-M.intracellulare
D:-M.chimaera

Correct Answer:- Option-B

6:-Regarding VAT (ventilator associated tracheobronchitis) pick the wrong statement 

A:-It can be associated with fever and purulent tracheal secretions
B:-There is absence of new infiltrate on chest X-ray 
C:-Non antibiotic treatment is recommended
D:-Most common organism implicated is pneumococcus Correct Answer:- Option-D

7:-Which of the following is a extracellular functioning PRR(Pattern Recognition Receptor) 

A:-TLR 6
B:-TLR 3 
C:-NLR 
D:-RIG-l

Correct Answer:- Option-A

8:-The pneumonia which is often associated with bullous myringitis 

A:-Mycoplasma pneumonia
B:-Pneumococcal pneumonia 
C:-Staphylococcal pneumonia 
D:-Legionella pneumonia 

Correct Answer:- Option-A

9:-False positive beta-D glucan assay is seen with all except.

A:-Intra Venous Immunoglobulin
B:-Intra Venous Piperacillin-Tazobactam 
C:-Pseudomonas bacteraemia
D:-Intra Venous Ringer lactate 

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following is not true regarding Anthrax 

A:-It is also called Brad Ford disease
B:-There is no human to human transmission
C:-Causative agent is a large, square ended gram negative bacilli
D:-Widening of the mediastinum or prominence of hilar modes is the earliest radiological finding 

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email