MCQs on Pulmonary Medicine - 10

1:-Pemberton's sign is used to demonstrate which disease?

A:-Pulmonary embolism 
B:-Pleural effusion
C:-Retrosternal goiter 
D:-Pancoast tumour

Correct Answer:- Option-C

2:-Most common location for ectopic parathyroid tumour is 

A:-Anterior mediastinum
B:-Posterior mediastinum 
C:-Chest wall
D:-None of above

Correct Answer:- Option-A

3:-Calcification in mediastinal neuroblastoma is 

A:-Rare
B:-Seen in 50%
C:-Seen in 80%
D:-Usually do not calcify 

Correct Answer:- Option-C

4:-In castlemans disease HHV 8 is implicated in patho genesis of 

A:-Multicentric disease
B:-Unicentric disease 
C:-Both
D:-Not associated

Correct Answer:- Option-A

5:-Which of following statements regarding Solitary fibrous tumour of pleura are true 

A:-Also called benign mesothelioma
B:-Asbestos is a known etiologic factor
C:-Even in malignant cases carries good prognosis 
D:-Hypoglycaemia is seen in upto 40%

Correct Answer:- Option-B

6:-In USG assessment of pleural effusion, effusion is assessed as moderate if 

A:-Within the area covered by 3.5 MHz curvilinear probe
B:-Between the range of one to two probes
C:-Between the range of one to three probes 
D:-Between the range of two to four probes 

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following USG finding is a definite sign of pneumothorax 

A:-Absence lung slide
B:-Absence of lung pulse 
C:-Presence of lung point 
D:-Presence of A lines 

Correct Answer:- Option-C

8:-Which is the worst prognostic indicator among the following regarding parapneumonic effusion 

A:-Pleural fluid pH ≤7.2
B:-Pleural fluid LDH>3 times normal upper limit of serum LDH 
C:-Presence of moderate effusion
D:-Pleural fluid polymorphonuclear elastase level ≥ 1500 µg/ml 

Correct Answer:- Option-B

9:-Regarding TNM staging of malignant mesothelioma, which of the following is T3 

A:-Tumour invading ipsilateral chest wall muscle
B:-Tumour invading ipsilateral cervical tissue 
C:-Tumour invading ipsilateral diaphragm
D:-Tumour invading pericardium 

Correct Answer:- Option-A

10:-Explosive pleuritis is

A:-Rupture of an abscess into pleural cavity causing sudden development of pyopneumothorax 

B:-Rupture of infected bulla causing sudden development of pyopneumothorax

C:-Rapid development of pleural effusion despite minimal pneumonia in Streptococcus pyogens infection 

D:-Rapid development of pleural effusion in miliary tuberculosis

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email