MCQs on Pulmonary Medicine - 9

1:-Empey's index is

A:-FEV1:PEFR ratio
B:-FEV1/FVC ratio 
C:-FEV1/MMEF ratio 
D:-MMEF/FVC ratio

Correct Answer:- Option-A

2:-Diagnostic criteria for obesity hypoventilation syndrome include all except 

A:-BMI>30 kg/`m^(2)`
B:-Daytime Pa`CO_(2)` >45mmHg 
C:-Daytime Pa`O_(2)` <60mmHg 
D:-Sleep disordered breathing 

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following feature is not a part of the Well's Score for predicting the probability of Pulmonary Embolism?

A:-HR>100
B:-Haemoptysis 
C:-Age>50
D:-Malignancy

Correct Answer:- Option-C

4:-Which among the following is not true regarding Pulmonary veno occlusive disease?

A:-Pulmonary Hypertension
B:-Radiographic evidence of pulmonary edema 
C:-Raised PAWP
D:-Lymphatic dilatation at the lung bases and pleura 

Correct Answer:- Option-C

5:-McConnells sign is a sonologic sign diagnostic of : 

A:-Lung cancer
B:-Pleural effusion 
C:-Pneumothorax
D:-Pulmonary embolism 

Correct Answer:- Option-D

6:-Which among the following pattern of calcification in a SPN is considered to increase likelihood of malignancy?

A:-Popcorn 
B:-Diffuse 
C:-Stippled
D:-Laminated

Correct Answer:- Option-C

7:-According to current TNM classification of Non Small Cell Ca lung, a tumor of size 6 cm in right upper lobe with a satellite nodule of 1 cm in the same lobe, subcarinal lymph node and pleural fluid cytology positive belongs to which stage?

A:-T2N1M1a 
B:-T3N1M1a 
C:-T2N2M1b 
D:-T3N2M1a

Correct Answer:- Option-D

8:-Which of the following IHC stains is most useful for identifying adenocarcinoma of pulmonary origin from metastatic lesions?

A:-Calretinin & CK5/6
B:-Synaptophysin & chromogranin
C:-Thyroid transcription factor & thyroglobulin 
D:-P63

Correct Answer:- Option-C

9:-Which is the commonest cell type of scar carcinoma?

A:-Squamous cell carcinoma 
B:-Adeno carcinoma
C:-Small cell carcinoma 
D:-Large cell carcinoma 

Correct Answer:- Option-B

10:-Positive predictors of response to EGFR targeted therapy in lung cancer include all the following except: 

A:-Asian ethnicity
B:-Never smokers 
C:-Adenocarcinoma 
D:-K-ras mutations

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email