MCQs on Pulmonary Medicine - 8

1:-Causes of acute respiratory distress in SLE patient is

A:-Community acquired pneumonia
B:-Acute lupus pneumonitis 
C:-pulmonary embolism
D:-All of the above 

Correct Answer:- Option-D

2:-Caplan syndrome is seen in 

A:-Rheumatoid arthritis
B:-Systematic lupus erythematosus 
C:-Systemic sclerosis
D:-Polymyositis dermatomyositis 

Correct Answer:- Option-A

3:-The most common ILD pattern in systemic sclerosis is 

A:-Usual interstitial pneumonia
B:-Non-specific interstitial pneumonia 
C:-Cryptogenic organising pneumonia 
D:-Diffuse alveolar damage

Correct Answer:- Option-B

4:-Birbeck granules is seen in

A:-Systemic sclerosis
B:-systemic lupus erythematosus 
C:-Sjogren's syndrome
D:-Langerhans cell histiocytosis 

Correct Answer:- Option-D

5:-Black pleura sign is seen in 

A:-Pulmonary alveolar haemorrhage 
B:-Langerhans cell histiocytosis
C:-Lymphangioleiomyomatosis
D:-Pulmonary alveolar microlithiasis 

Correct Answer:- Option-D

6:-The most common antimicrobial agent that causes pulmonary fibrosis 

A:-Azithromycin
B:-Ciprofloxacin 
C:-Nitrofurantoin 
D:-cefepime

Correct Answer:- Option-C

7:-Most common genetic mutation seen in cystic fibrosis is 

A:-ΔF508
B:-R117H
C:-G551D 
D:-R227H

Correct Answer:- Option-A

8:-Oral drug ivacaftor is used in the treatment of 

A:-Lymphangioleiomyomatosis
B:-Pulmonary alveolar proteinosis 
C:-Cystic fibrosis
D:-Sarcoidosis

Correct Answer:- Option-C

9:-Vanishing lung syndrome is seen in which condition 

A:-Systemic sclerosis
B:-bullous lung disease 
C:-diaphragm palsy
D:-pulmonary alveolar proteinosis 

Correct Answer:- Option-B

10:-All are used in tobacco smoking cessation except 

A:-Nicotine replacement therapy
B:-Bupropion 
C:-varenicline 
D:-e-cigarette

Correct Answer:- Option-D Question

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email