MCQs on Pulmonary Medicine - 7

1:-Which among the following is a marker for Type II alveolar epithelial cells 

A:-Caveolin 1
B:-Aquaporin 5
C:-Carboxypeptidase M 
D:-Alkaline phosphatase

Correct Answer:- Option-D

2:-Regarding cervical rib, which among the following is FLASE 

A:-It is bilateral in 80% of cases
B:-Symptom due to compression are more prevalent in males 
C:-More common on the left side
D:-The production of symptoms bears no relation to the size of the rib 

Correct Answer:- Option-B

3:-Which among the following group is least likely to progress to active tuberculosis once infected with tubercle bacilli

A:-Patients on TNF alpha inhibitors 
B:-Silicosis
C:-Post jejunoileal bypass
D:-Post renal transplant patients 

Correct Answer:- Option-A

4:-Which among the following antibiotics has got good penetration to respiratory secretions 

A:-Cephalosporins
B:-Vancomycin 
C:-Macrolides
D:-Carbapenems

Correct Answer:- Option-C

5:-Which among the following Immunohistochemistry marker is not useful in diagnosing lung adenocarcinoma is 

A:-LeuM1
B:-Napsin A
C:-Surfactant protein A 
D:-TTF-1

Correct Answer:- Option-A

6:-HRCT pattern consistent with idiopathic pulmonary fibrosis are all except 

A:-Peribronchovascular predominance
B:-Subpleural basal predominance 
C:-Honeycombing
D:-Reticular abnormality 

Correct Answer:- Option-A

7:-The drug recommended for the treatment of idiopathic pulmonary fibrosis 

A:-Corticosteroid
B:-Nintedanib
C:-N acetyl cysteine
D:-Azathioprine

Correct Answer:- Option-B

8:-GAP score is used as a mortality predictor in which condition?

A:-ldiopathic pulmonary fibrosis 
B:-COPD
C:-Asthma
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-A

9:-Reversed halo sign is seen in all conditions except 

A:-Cryptogenic organising pneumonia
B:-Mucormycosis
C:-ldiopathic pulmonary fibrosis 
D:-Pulmonary infarction

Correct Answer:- Option-C

10:-The usual time frame for the development of radiation pneumonitis is 

A:-1 week to 1 month
B:-within 2 weeks
C:-6 weeks to 6 months 
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email