MCQs on Pulmonary Medicine - 6

1:-Obesity hypoventilation syndrome is defined as

A:-BMl ≥ 30kg/m2 and daytime awake PaCO2 ≥ 45mm Hg 
B:-BMl ≥ 35kg/m2 and daytime awake PaCO2 ≥ 45mm Hg 
C:-BMl ≥ 30kg/m2 and daytime awake PaCO2 ≥ 55mm Hg 
D:-BMl ≥ 35kg/m2 and daytime awake PaCO2 ≥ 50mm Hg 

Correct Answer:- Option-A

2:-Regarding fluid resuscitation in septic shock which of the following statement is correct 

A:-Normal saline is the most preferred crystalloid
B:-Colloids like Hydroxyethyl starch is preferred to maintain intravascular volume 
C:-Normal saline is preferred over Ringer lactate
D:-When large volume is infused, normal saline may cause renal damage 

Correct Answer:- Option-D

3:-Which statement is most accurate regarding pneumococcal vaccine 

A:-All persons ≥ 65 years should receive PPSV23
B:-All persons ≥ 65 years should receive PCV13
C:-All persons ≥ 65 years should first receive PPSV23 followed by PCV13 
D:-All persons ≥ 65 years should first receive PCV13 followed by PPSV23 

Correct Answer:- Option-D

4:-Long term ventilation is defined as requirement of daily ventilator support for more than 

A:-6 weeks
B:-3 months 
C:-4 months 
D:-6 months

Correct Answer:- Option-B

5:-Which of the following statement about clinical effect of obesity on ARDS is correct?

A:-Risk of developing ARDS is decreased in obese patients 
B:-Risk of developing ARDS is increased in obese patients 
C:-Mortality from ARDS is increased in obese patients
D:-Obesity has no effect on outcome of ARDS 

Correct Answer:- Option-B

6:-According to ATS guidelines which among the following is the preferred option for microbiologic diagnosis of VAP

A:-Noninvasive sampling with semiquantitative cultures 
B:-Invasive sampling with quantitative cultures
C:-Noninvasive sampling with quantitative cultures 
D:-Mini BAL culture

Correct Answer:- Option-A

7:-Patients with scoliosis will have significant ventilator impairment if the Cobb angle is more than

A:-60 degrees
B:-75 degrees 
C:-90 degrees 
D:-100 degrees

Correct Answer:- Option-D

8:-In patients with acute type 1 respiratory failure, Oxygen flow should be adjusted to maintain SpO2 around 

A:-88-92%
B:-94-98%
C:-90-94%
D:-92-95%

Correct Answer:- Option-B

9:-Which among the following is not a feature of nicotine withdrawal 

A:-Tachycardia
B:-Restlessness
C:-Increased appetite or weight gain 
D:-Difficulty concentrating

Correct Answer:- Option-A

10:-As per surviving sepsis campaign, for resuscitation of a patient with septic shock, which of the following recommendation is correct

A:-At least 20mL/kg of IV crystalloid fluid be given within the first 4 hours 
B:-At least 20mL/kg of IV crystalloid fluid be given within the first 3 hours 
C:-At least 30mL/kg of IV crystalloid fluid be given within the first 4 hours 
D:-At least 30mL/kg of IV crystalloid fluid be given within the first 3 hours 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email