MCQs on Pulmonary Medicine - 5

1:-All the following are mast cell mediators EXCEPT 

A:-Tryptase
B:-Chymase 
C:-Elastase
D:-Collagenase

Correct Answer:- Option-D

2:-Difference between the alveolar and pleural pressures is termed as 

A:-Transthoracic pressure
B:-Transpulmonary pressure 
C:-Trans alveolar pressure 
D:-Trans bronchial pressure 

Correct Answer:- Option-B

3:-As per the 2019 WHO guidelines on drug resistant Tuberculosis treatment, all the following are highly effective and strongly recommended for inclusion in all oral longer regimens EXCEPT

A:-Levofloxacin 
B:-Bedaquiline 
C:-Ethionamide 
D:-Linezolid

Correct Answer:- Option-C

4:-The minute ventilation above which route of airflow switches from predominately nasal to oronasal breathing is 

A:-10L/min
B:-16L/min 
C:-24L/min 
D:-30L/min

Correct Answer:- Option-D

5:-Regarding honeycomb spaces in usual interstitial pneumonia (UIP) all are true EXCEPT 

A:-Results from parenchymal remodeling with formation of new airspaces
B:-Have thickened and irregular walls
C:-There will be destruction of normal airspaces
D:-They have abundant and well collagenized connective tissue 

Correct Answer:- Option-C

6:-Regarding Bedaquiline which is FALSE 

A:-Belongs to the diarylquinoline class
B:-Targets the rpoB gene encoding the subunit c of the ATP synthase of Mycobacterium tuberculosis 
C:-Binds to the oligomeric and proteolipic subunit c of mycobacterial ATP synthase
D:-Bedaquiline is rapidly absorbed orally 

Correct Answer:- Option-B

7:-About Riociguat which is true

A:-Stimulator of soluble guanylate cyclase (sGC) 
B:-Inhibitor of soluble guanylate cyclase (sGC) 
C:-Stimulator of Cyclic GMP (cGMP)
D:-Inhibitor of cyclic GMP (cGMP) 

Correct Answer:- Option-A

8:-SERAPHIN trial is related to management of 

A:- Lung Cancer
B:-Idiopathic pulmonary fibrosis 
C:-COPD
D:-pulmonary arterial hypertension 

Correct Answer:- Option-D

9:-In cystic fibrosis select the wrong statement

A:-The first genetic marker that was found to be linked to cystic fibrosis was Paraoxanase B:-60% of patients have meconium ileus as the initial manifestation
C:-In CF pancreatic insufficiency a malabsorption coefficient of > 7% is considered abnormal D:-T5 polymorphism expressed with R117H result in CBAVD

Correct Answer:- Option-B

10:-All the above are features of Lofgren's syndrome except 

A:-Erythema nodosum
B:-Bilateral hilar adenopathy 
C:-Polyarthritis
D:-Lupus pernio

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email