MCQs on Pulmonary Medicine - 4

1:-Clinical pulmonary infection score is considered to be positive if it is equal to or more than 

A:-4
B:-5
C:-6
D:-7

Correct Answer:- Option-C

2:-K complex is

A:-Well delineated negative sharp wave followed by a positive component lasting at least 0.5 sec duration

B:-Well delineated negative sharp wave followed by a positive component lasting less than 0.5 sec duration 

C:-Well delineated positive sharp wave followed by a negative component lasting at least 0.5 sec duration 

D:-Well delineated positive sharp wave followed by a negative component lasting less than 0.5 sec duration 

Correct Answer:- Option-A

3:-Regarding CPAP titration in OSA, which of the following statement is correct

A:-Optimal titration reduces RDI to <5 per hour for at least 15-min duration and should include supine REM sleep that is not continually interrupt by spontaneous arousals or awakenings

B:-Optimal titration reduced RDI to <5 per hour for at least a 30-min duration and should include supine REM sleep that is not continually interrupted by spontaneous arousals or awakenings

C:-Optimal titration reduced RDI to <5 per hour for at least a 1 hour duration and should include supine REM sleep that is not continually interrupted by spontaneous arousals or awakenings

D:-Optimal titration reduces total respiratory disturbance to less than 10 in 3 hours of sleep and should include supine REM sleep that is not continually interrupted by spontaneous or awakenings

Correct Answer:- Option-A

4:-Which one of the following anticoagulant can be used without initial parenteral anticoagulation in pulmonary thromboembolism

A:-Dabigatran 
B:-Rivaroxaban
C:-Vit K antagonists 
D:-Apixaban

Correct Answer:- Option-B

5:-As per ACCP guidelines, in patients with a first venous thromboembolism that is an unprovoked proximal DVT of the leg or pulmonary embolism and who have a high bleeding risk, duration of anticoagulation is

A:-3 months 
B:-6 months 
C:-12 months 
D:-24 months

Correct Answer:- Option-A

6:-Recommended dose of talc for pleurodesis in malignant effusion is 

A:-2-3 gms
B:-3-4 gms
C:-4-6 gsm
D:-6-7 gsm

Correct Answer:- Option-C

7:-Which of the following is NOT a preferred recommendation for prevention of ventilator associated pneumonia 

A:-Drainage of sub-glottic secretions
B:-Elevation of head end of bed
C:-Closed suction of endotracheal tube 
D:-Early tracheostomy

Correct Answer:- Option-D

8:-Regarding NIV use, which of the following statement is wrong

A:-Fluid overload commonly contributes to NIV failure in patients with OHS 
B:-Forced diuresis may be useful to prevent NIV failure in patients with OHS
C:-NIV should not be used in patients with acute asthma exacerbations and AHRF 
D:-In patients with non-CF bronchiectasis with AHRF, NIV should not be tried 

Correct Answer:- Option-D

9:-Weaning from mechanical ventilation is prolonged if the time duration is more than 

A:-3 days
B:-5 days 
C:-7 days 
D:-10 days

Correct Answer:- Option-C

10:-Which among the following is an indication for veno venous ECMO

A:-Hypoxemic respiratory failure in patients with a high risk of mortality (patients with PaO2/FlO2 < 100mm Hg with FIO2 > 90% and Murray score of 2)

B:-Hypoxemic respiratory failure in patients with a high risk of mortality (patients with PaO2/FiO2 < 80 mm Hg with FlO2 > 90% and Murray score of 3 to 4)

C:-Hypoxemic respiratory failure in patients with a high risk of mortality (patients with PaO2/FlO2 < 100mm Hg with FIO2 > 60% and Murray score of 3 to 4)

D:-Hypoxemic respiratory failure in patients with a high risk of mortality (patients with PaO2/FlO2 < 80mm Hg with FIO2 > 60% and Murray score of 2 to 3)

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email