MCQs on Pulmonary Medicine - 3

1:-What is the most likely cause of pulmonary aneurysm?

A:-Mycotic
B:-Behcet disease 
C:-Traumatic
D:-Congenital

Correct Answer:- Option-A

2:-Curacao diagnostic criteria is used to diagnose which of the following?

A:-Henoch-Sch√∂nlein purpura 
B:-Wegner's granulomatosis 
C:-Christmas disease
D:-Hereditary hemorrhagic telengectasia 

Correct Answer:- Option-D

3:-A flow volume loop is showing plateauing of the inspiratory loop only. The most likely cause is: 

A:-Fixed extra-thoracic obstruction
B:-Variable extra-thoracic obstruction 
C:-Fixed intra-thoracic obstruction
D:-Variable intra-thoracic obstruction 

Correct Answer:- Option-B

4:-A patient with severe COPD enters a respiratory rehabilitation program. This is most likely to improve: 

A:-ABG's
B:-Survival
C:-Exercise tolerance 
D:-Spirometry

Correct Answer:- Option-C

5:-Fatal asthma attacks are best predicted by: 

A:-Onset in childhood
B:-Increased bronchodilator use 
C:-Smoking
D:-Atopy

Correct Answer:- Option-B

6:-According to GOLD Guidelines 2019, Inhaled steroids are not considered beneficial if AEC is less than 

A:-400
B:-300
C:-200
D:-100

Correct Answer:- Option-D

7:-Which of the following parameters would be needed to calculate a patient's BODE index?

A:-Pre bronchodilator FEV1% 
B:-Height
C:-Resting PaO2 
D:-VO2Max

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of the following is likely to be positive in a case of Follicular bronchiolitis?

A:-Anticyclic citrullinated peptide antibody
B:-Liver-kidney microsomal type 1 (LKM-1) antibody 
C:-ACE
D:-Anti DS antibody 

Correct Answer:- Option-A

9:-In a case of COPD with pulmonary hypertension (Mean PAP 50 mm Hg), which is the best form of treatment?

A:-Sildenafil 
B:-Bosentran
C:-Epoprostenol 
D:-None

Correct Answer:- Option-D

10:-Which among the following is the most pathognomic radiologic sign of ABPA?

A:-Central bronchiectasis 
B:-High attenuation mucus 
C:-Gloved finger sign
D:-Fleeting shadows 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email