MCQs on Audiology and Speech Language Pathology - 6

1:-_______________ nerve functions as taste receptors to posterior 1/3rd of the tongue, elevation of palate and larynx and helps in swallowing.

A:-Glossopharyngeal
B:-Vagus
C:-Hypoglossal
D:-Trigeminal

Correct Answer:- Option-A

2:-____________ type of hyperkinesia is characterized by slow, irregular, coarse, writhing movements.

A:-Dystonia
B:-Athetosis
C:-Chorea
D:-Myoclonus

Correct Answer:- Option-B

3:-____________ is an example of a central vowel.

A:-/i/
B:-/u/
C:-/ `sup` /
D:-/ `^^` /

Correct Answer:- Option-D

4:-____________ is a lingualveolar, voiceless, fricative consonant.
A:-/s/
B:-/z/
C:-/f/
D:-/l/

Correct Answer:- Option-A

5:-In ____________ process a child says/nets/for/nest/

A:-Metathesis
B:-Palatalization
C:-Assimilation
D:-Dimunitization

Correct Answer:- Option-A

6:-Larynx has ______________ number of paired cartilages.

A:-Two
B:-Three
C:-Four
D:-None of them

Correct Answer:- Option-B

7:-Lenticular nucleus or lentiform body is composed of ______________.

A:-Globus pallidus and putamen
B:-Putamen and caudate nucleus
C:-Thalamus and caudate nucleus
D:-Putamen and thalamus

Correct Answer:- Option-A

8:-The basic structures of the face are distinguishable by ______________ week of fetal life of the embryo.

A:-8th
B:-9th
C:-5th
D:-4th

Correct Answer:- Option-C

9:-Reduplicated babbling is seen by _______________ of age.

A:-7 months
B:-2 months
C:-18 months
D:-12 months

Correct Answer:- Option-A

10:-The /n/ in snow often is only partially voiced in the speech of most people because of ____________.

A:-vocal fatigue
B:-the /s/ is voiceless
C:-the following vowel is voiceless
D:-a misarticulation

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email