MCQs on Forensic Science - 23

1. Which of these is a part of a mt. DNA?

(A) D-loop

(B) Y-loop

(C) S-loop

(D) T-loop

Answer: (A)

2. Which of the following is not a red cell blood group system?

(A) Kell

(B) Duffy

(C) ABO

(D) HLA

Answer: (D)

3. A forensic scientist is supposed to answer the question when examining dried blood

(A) Is it blood?

(B) Is it human blood?

(C) Which group it belongs to?

(D) All of the above

Answer: (D)

4. Which of the following rare earth oxide is not found in ‘Nernst Glower’?

(A) Zirconia

(B) Yttria

(C) Thoria

(D) Titanium

Answer: (D)

5. Which of the following is not true in case of a radiation source?

(A) It must be stable.

(B) It must have sufficient intensity.

(C) It must supply intermittent radiation.

(D) It should be detected at the end of the optical path.

Answer: (C)

6. A dead body for autopsy is to be preserved in a cold chamber whose preferred temperature is

(A) – 4 °C

(B) 0 °C

(C) 4 °C

(D) 10 °C

Answer: (C)

7. Which of the following is not a feature of immediate change after death?

(A) Cessation of brain function

(B) Cessation of heart function

(C) Cooling of the body

(D) Stoppage of respiration

Answer: (C)

8. Match the following:

List – I List – II

(a) Parathion                   i. O, O-dimethyl-Sdithiophosphate

(b) Dimethoate               ii. O, O-Dimethyl dithiophosphate of diethyl mercaptosuccinate

(c) Phosphamidon         iii. O, O-diethyl-O-pnitrophenylthiophosphate

(d) Malathion                iv. O, (2-chloro-2- diethyl carbamoyl)- 1-methyl-vinyl-O, 
                                               O-di-methmylphosphate

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) iii i iv ii

(B) i ii iii iv

(C) iii ii i iv

(D) ii iii i ii

Answer: (A)

9. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Delusion             i. Desire to steal articles of small value

(b) Hallucination    ii. False belief which is not a fact

(c) Illusion               iii. False perception without a stimulus

(d) Kleptomania     iv. False interpretation of a stimulus

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) iii iv i ii

(B) ii iii iv i

(C) i ii iii iv

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

10. The test to identify vaginal epithelialcells in a case of sexual assault is

(A) Barberio’s test

(B) Florence’s test

(C) Lugol’s iodine test

(D) Precipitin test

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email