MCQs on Forensic Science - 24

1. Compressive strength analysis is done in case of

(A) Paint smear

(B) Hair

(C) Footprint

(D) Cement block

Answer: (D)

2. The following compound is not present in Borosilicate glass:

(A) Silica (SiO2)

(B) K2O

(C) Al2O3

(D) CaO

Answer: (D)

3. 4R rule of glass fracture relates to

(A) Concentric fracture

(B) Radial fracture

(C) Rib mark

(D) Hackle mark

Answer: (B)

4. Match the following ingredients of paint:

List – I                    List – II

(a) Pigment     i. Zirconium napthemate

(b) Oil              ii. Soya alkyd resin

(c) Drier          iii. Titanium oxide

(d) Binder       iv. Linseed oil

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) iii i iv ii

(B) i iii iv ii

(C) ii iv i iii

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

5. Radioactivity of a substance can be measured by

(A) Geiger Muller Counter

(B) Neon tubes

(C) Radiometric methods

(D) Photomultiplier tubes

Answer: (A)

6. Match the following:

List – I                                        List – II

(Author)                               (Name of the book)

(a) Soderman           i. Fundamentals of criminal investigation

(b) Paul L. Kirk        ii. Judicial Photography

(c) O’Hara                 iii. Modern Criminal Investigation

(d) Rudolph Reise   iv. Crime Investigation

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) iii i iv ii

(B) i iv iii ii

(C) iii iv i ii

(D) iv iii i ii

Answer: (C)

7. Split laceration resembles

(A) Abrasion

(B) Contusion

(C) Incised wound

(D) Stab wound

Answer: (C)

8. Which of the following is important for the identification from hair?

(A) Cuticle

(B) Medulla

(C) Cortex

(D) All of the above

Answer: (D)

9. The most prevalent plant fibre is

(A) Wool

(B) Hemp

(C) Cotton

(D) Mohair

Answer: (C)

10. The study of hair is known as

(A) Lithology

(B) Histology

(C) Phytology

(D) Trichology

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email