MCQs on Forensic Science - 30

1. Magistrate Inquest is done in the following cases:

(a) Death in road accident

(b) Death caused by drowning

(c) Exhumation

(d) Death in prison

Codes:

(A) (a) and (c) are correct.

(B) (a) and (d) are correct.

(C) (c) and (d) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (C)

2. A lens with a variable focal length is known as

(A) Normal lens

(B) Telephoto lens

(C) Wide angle lens

(D) Zoom lens

Answer: (D)

3. X-ray spectra are quite simple because

(A) they result from transition between energy levels of the innermost electrons

(B) they result from transition between every levels of the outermost electrons

(C) they result from transition between energy levels of middle orbital electrons

(D) no change in transition levels of electrons

Answer: (A)

4. Spherical aberration means

(A) that all portions of a lens have common focus

(B) that inner and outer areas of lens do not have common focus

(C) that the lens corrected for two wavelengths of radiation

(D) it is corrected for three wavelengths of radiation

Answer: (B)

5. Detectors in IR spectrophotometry include the following:

(a) Golay detector

(b) Electron capture detector

(c) Photodetector

(d) Thermocouples

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (c) and (d) are correct.

(D) (a) and (d) are correct.

Answer: (D)

6. Which of the following would be considered individual evidence?

(A) DNA

(B) Blood

(C) Paint

(D) Soil

Answer: (A)

7. The sex of an individual can be determined by the following, except

(A) X-Y chromosome

(B) Barr-bodies

(C) Protein pattern

(D) Testosterone/Estradiol ratio

Answer: (C)

8. Which of the following factor is not assumed by Hardy-Weinberg equilibrium?

(A) The population is infinitely large.

(B) Mating in non-random.

(C) No mutation

(D) No migration

Answer: (B)

9. Two arms composed mainly of DNA and held together by centromere is

(A) Gene

(B) Cell

(C) Protein

(D) Chromosome

Answer: (D)

10. A nucleotide consist of

(A) Nucleic acids, RNA and DNA

(B) Sugar, Phosphate and one of the four chemicals – A, T, G, C

(C) Messenger RNA and transfer RNA

(D) Adenine, Thymine, Guanine and Cytosine

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email