MCQs on Forensic Science - 29

1. Picric Acid test of urine is performed to detect

(A) Albumin

(B) Creatinine

(C) Uric acid

(D) Chlorine

Answer: (B)

2. Colustrum is a form of

(A) Semen

(B) Milk

(C) Blood

(D) Saliva

Answer: (B)

3. Which of the following techniques can be used in analysis of fibres?

(A) Optical microscopy

(B) Pyrolysis gas chromatography

(C) Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR)

(D) All of the above

Answer: (D)

4. A hair cut by a blade or scissors will have

(A) a sharp edge

(B) a blunt edge

(C) follicular tissue attached

(D) a crushed edge

Answer: (A)

5. Sperms are stored and matured in one of the following:

(A) Testis

(B) Seminal vesicles

(C) Epididymis

(D) Vas deferens

Answer: (C)

6. In window glass pane, the following components are not commonly present:

(a) Aluminium oxide

(b) Silicon oxide

(c) Antimony oxide

(d) Barium oxide

Codes:

(A) (c) and (d) are correct.

(B) (c) and (b) are correct.

(C) (a) and (b) are correct.

(D) (a) and (d) are correct.

Answer: (A)

7. The range of lime (CaO) is within ______ in Portland cement.

(A) 30 – 35%

(B) 35 – 55%

(C) 60 – 67%

(D) 70 – 75%

Answer: (C)

8. In density gradient determination method of soil examination, the following liquids are commonly used:

(A) Bromoform

(B) Bromobenzene

(C) Nitrobenzene

(D) Mixture of bromoform and bromobenzene

Answer: (D)

9. Match the following pertaining to paint sample:

List – I (Paint Pigment)      List – II (Colour of Paint)

a. Titanium Dioxide                      i. Red

b. Cobalt Salt                                  ii. Blue

c. Graphite                                      iii. White

d. Lead tetra-oxide                       iv. Black

Codes:

      a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iv ii iii i

(C) ii i iii iv

(D) iii ii iv i

Answer: (D)

10. The following parameters of tool application can produce the sufficient influence on the nature of stration marks produced by screw driver, except

(A) Vertical angle of tool

(B) Pressure on tool

(C) Relative velocity of tool

(D) Horizontal angle of tool

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email