MCQs on Forensic Science - 28

1. Radial Diffusion Test is used for the detection of

(A) Colostrum

(B) Heptoglobulins

(C) Hemoglobin

(D) Amylase

Answer: (D)

2. Human hair when examined under microscope will reveal

(A) Thick cortex and thin medulla

(B) Thin cortex and thick medulla

(C) Cortex and medulla with equal thickness

(D) None of the above

Answer: (A)

3. In starch-iodine test, the starch turns in the following colour on addition of iodine:

(A) Purple

(B) Blue

(C) Green

(D) Pink

Answer: (B)

4. Accumulation of epithelial skin tags at the end of a wound is seen in which of the following?

(A) Abrasion

(B) Incised

(C) Split laceration

(D) Chop wound

Answer: (A)

5. Match the following constituents of paints:

List – I                                 List – II

(I) Vehicle              1. Used in a polymer to increase its flexibility

(II) Lacquer           2. Pigment distribution

(III) Varnish          3. Fast-drying coatings

(IV) Plasticizer      4. Solution of drying oils and resins in organic solvents

Codes:

(I) (II) (III) (IV)

(A) 3 1 4 2

(B) 2 1 4 3

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)

6. Radiations emitted by radioactive elements are

(A) Alpha rays

(B) Gamma rays

(C) Beta rays

(D) All of the above

Answer: (D)

7. Maintenance of the correct number of chromosomes in cell division (mitosis) is dependent on a process of

(A) DNA duplication

(B) DNA mutation

(C) Single nucleotide polymorphism

(D) All of the above

Answer: (A)

8. The following is not red cell isoenzymes:

(A) Adenosine deaminase

(B) Transferrin

(C) Glutamate pyruvate transaminase

(D) Phosphoglucomutase

Answer: (B)

9. Which of the following is involved in human body’s immune system?

(A) WBC

(B) RBC

(C) Thrombocytes

(D) Serum

Answer: (A)

10. One of the options mentioned is not a step involved in PCR technique:

(A) Annealing

(B) Deuaturation

(C) Extension of nucleotides

(D) Southern blotting

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email