MCQs on Forensic Science - 27

1. Cremains refers to the study of

(A) Buried body

(B) Cremated remains

(C) Skeletal remains

(D) Decomposing body

Answer: (B)

2. Area of “contact flattening” is associated with

(A) Cooling of body

(B) Hypostasis

(C) Rigor mortis

(D) Putrefaction

Answer: (B)

3. Assertion (A): Blood less dissection of neck structures is recommended in deaths due to strangulation.

Reason (R): It allows identifying and excluding post-mortem artefacts.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is wrong

(B) Both (A) and (R) are correct

(C) (A) is incorrect but (R) is correct

(D) (A) and (R) are incorrect

Answer: (B)

4. Bobbit syndrome is

(A) Mutilation of breast by male partner

(B) Mutilation of vagina by male partner

(C) Mutilation of face by female partner

(D) Mutilation of penis by female partner

Answer: (D)

5. Organophorous compounds and carbamates are powerful inhibitors of

(A) Cholin esterase

(B) Acetylcholin esterase

(C) Monoacetylcholin esterase

(D) None of the above

Answer: (A)

6. In handwriting, a short initial or terminal stroke is called:

(A) Hook

(B) Hiatus

(C) Spur

(D) Staff

Answer: (C)

7. Following devised the starch-iodine test to determine the presence of semen

(A) Willott

(B) E.M. Southern

(C) Roberts

(D) Ouchterlong

Answer: (C)

8. The cutting of barrel length in shotgun causes

(A) Decrease in dispersion of pellets

(B) Increase in dispersion of pellets

(C) No change in dispersion of pellets

(D) Distortion of pellets

Answer: (B)

9. Pressure start curve inside the barrel determines

(a) Temperature of projectile

(b) Trajectory of projectile

(c) Velocity of projectile

(d) Striking energy of projectile

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (c) and (d) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (C)

10. The stamped serial number on barrel can be restored by

(A) Hydrofluoric acid

(B) FeCl3 reagent

(C) CuCl2 reagent

(D) AgCl reagent

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email