MCQs on Forensic Science - 31

1. Match the following:

List – I                                               List – II

Firearm                                    Trigger pull in pound

a. Ordinary shot gun                i. 31/2 to 41/2 pound

b. Pistol                                      ii. 3-4 pound

c. Revolver Double Action     iii.16-20 pound

d. Service Rifle                         iv. 6-7 pound

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) i iv ii iii

(C) iii iv i ii

(D) ii i iv iii

Answer: (A)

2. In a firearm case, casuality criteria for man is:

(A) 58 ft / pound

(B) 60 ft / pound

(C) 62 ft / pound

(D) 65 ft / pound

Answer: (A)

3. For wound ballistics study in human beings, the following is used in experiments:

(A) 10% gelatin gel block

(B) 20% gilatin gel block

(C) 10% agar gel block

(D) 20% starch gel block

Answer: (B)

4. Firing Pin marks of a gun are:

(A) Compression marks

(B) Cut marks

(C) Striatian marks

(D) Repeatative marks

Answer: (A)

5. The human genome contains about _______ DNA molecules per diploid geneme.

(A) 4 X 109

(B) 5 X 109

(C) 6 X 109

(D) 7 X 109

Answer: (C)

6. The writing on charred document can be restored by:

(A) Reflected light

(B) Ultraviolet rays

(C) Infrared Photography

(D) None of these

Answer: (C)

7. The most common means of identification of faeces sample is by the detection of

(A) Ptylin

(B) Glycogen

(C) Urobilinogen

(D) Creatin

Answer: (C)

8. Tailing of a wound is seen in

(A) Chop wound

(B) Contusion

(C) Laceration

(D) Incised wound

Answer: (D)

9. Scalds are caused by

(A) Dry heat

(B) Moist heat

(C) Joule burn

(D) Filigree burns

Answer: (B)

10. A brownish colored scab over an abrasion is formed by

(A) < 24 hours

(B) 2-3 days

(C) 5-7 days

(D) 10-15 days

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email