MCQs on Forensic Science - 32

1. Assertion (A): Detailed note should be recorded regarding the amount of blood found/splattered at the scene of occurrence.

Reason (R): It would help to evaluate about the length of survival of the victim after assault.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

2. The main ingredient of Mandrax is

(A) PCP

(B) STP

(C) Methaqualone

(D) GHB

Answer: (C)

3. Dry ashing method is used for the extraction of following poisons from viscera:

(A) Organic volatile

(B) Organic non-volatile

(C) Metallic

(D) None of the above

Answer: (C)

4. Following color test is applied for the detection of opiates:

(A) Marquis

(B) Mecke

(C) Froehde’s

(D) All of the above

Answer: (B)

5. Lysergic acid is found in

(A) Ergot fungus

(B) Psilocybe mexicanna

(C) Lophophora Williamsie

(D) Argimoni wexicanna

Answer: (A)

6. Screening tests are performed for

(A) Tentative identification

(B) Definite identification

(C) Quantitative analysis

(D) Semiquantitative analysis

Answer: (A)

7. The combination of the following liquids is most suitable in the density gradient column:

(A) bromoform and phenol

(B) bromobenzene and methanol

(C) bromoform and bromobenzene

(D) bromoform, benzene and phenol

Answer: (C)

8. Mc Naughten, who shot Edward Drummond was suffering from delusion of

(A) Infidelity

(B) Persecution

(C) Poverty

(D) Nihilism

Answer: (B)

9. ‘Stass-Otto’ process is used for:

(A) Extraction of poisons

(B) Extraction of DNA

(C) Extraction of antigens

(D) Isolation of compliments

Answer: (A)

10. Following is active principle of Abrus:

(A) Abrin

(B) Adbrin

(C) Abrinine

(D) Abricodine

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email