MCQs on Forensic Science - 33

1. Black mineral colours in the soil are generally related to the presence of the following elements:

(A) Manganese and iron

(B) Copper minerals

(C) Chromium minerals

(D) Iron phosphate minerals

Answer: (A)

2. The following bones are useful for the determination of stature:

(A) Fibula and Pisiform

(B) Radius and Talus

(C) Femur and Ulna

(D) Humerus and Hyoid

Answer: (C)

3. In case of amputation of one finger, the following print is considered in classification:

(A) Next finger of the same hand

(B) Corresponding finger of the other hand

(C) Thumb impression of other hand

(D) Index finger of other hand

Answer: (B)

4. The injury sustained by skin due to an alternating current is called

(A) Brush burn

(B) Filigree burn

(C) Joule burn

(D) Arborescent mark

Answer: (C)

5. Tandem Bullet is

(A) Slug bullet

(B) Jacketed bullet

(C) Spitzer bullet

(D) Bullet which is lodged inside the barrel and comes out along with another bullet fired from the same gun.

Answer: (D)

6. Match the following:

List – I                          List - II

a. EDGN          i. Pentaerythritol Tetranitrate

b. NG               ii. Ethylane Glycol dinitrate

c. PETN           iii. Cyclotrimethylene trinitramine

d. RDX             iv. Nitroglycerine

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) ii iv iii i

(C) ii iii i iv

(D) iii i ii iv

Answer: (A)

7. Which type of the teeth are not present in human primary dentition?

(A) Premolar

(B) Incisor

(C) Canine

(D) Molar

Answer: (A)

8. Mass disaster victim identification could be achieved on the basis of

(A) Fingerprints

(B) Photographs

(C) Antimortem dental records

(D) All of the above

Answer: (D)

9. Match the following:

List – I                                        List - II

a. Somatoscopy         i. Measurement on living person

b. Osteometry            ii. Obsrvations on living person

c. Craniametry           iii. Measurements of bones

d. Somatometry        iv. Measurements of skull

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii i ii iv

(C) iv ii i iii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

10. Stature of an individual can be estimated from foot prints on the basis of

(i) multiplication factors

(ii) regression equations

(iii) Hardy-Weinberg equation

(iv) Segregation equation

Codes:

(A) (i) and (iii) are correct.

(B) (i) and (ii) are correct.

(C) (ii) and (iv) are correct.

(D) (i) and (iv) are correct.

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email