MCQs on Forensic Science - 34

1. Confirmatory test for identification of human saliva are

(i) lateral immunochromatographic strip test

(ii) Rapid Stain Identification Kit (RSID)

(iii) Phadebas test

(iv) UV examination

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (i) and (iii) are correct.

(C) (ii) and (iii) are correct.

(D) (ii), and (iv) are correct.

Answer: (A)

2. The presence of buccal epithelial cells confirms the following:

(A) Semen

(B) Blood

(C) Saliva

(D) Urine

Answer: (C)

3. Assertion (A): Presence of P30 confirms the seminal stain.

Reason (R): P30 is secreted into semen by Cowper’s gland.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (C)

4. Which of the following fiber is of mineral origin?

(A) Mohair

(B) Cashmere

(C) Asbestos

(D) Rayon

Answer: (C)

5. During spermatogenesis, the secondary spermatocyte develops into which of the following?

(A) Spermatids

(B) Primary spermatocytes

(C) Spermatogomia

(D) Spermatozoa

Answer: (A)

6. Match the following in the soil as per Munsell colour Test:

List – I (Mineral)            List – II (Colour)

a. Hematite                             i. Pale brown

b. Iron sulphide                     ii. White

c. Calcite                                  iii. Red

d. Dolomite                             iv. Black

Codes:

      a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iii iv ii i

(C) iii ii iv i

(D) ii iii i iv

Answer: (B)

7. _______ is a super cooled liquid which has attained so high viscosity as to be considered as solid.

(A) Plastics

(B) Glass

(C) Acrylic fiber

(D) Rayon

Answer: (B)

8. ________ is used for retarding the plaster of paris cast of foot prints.

(A) Sodium chloride

(B) Sodium bicarbonate

(C) Aluminium oxide

(D) Borax

Answer: (D)

9. Besides silica, the main constituent of Gypsum soil is

(A) Calcium carbonate

(B) Calcium sulphate

(C) Ferric oxide

(D) Aluminium oxide

Answer: (B)

10. The Refractive Index of glass can be determined by

(A) Beckeline method

(B) Abbe’s refractometer

(C) GRIM

(D) Pulfritch refractometer

Codes :

(A) (b) and (c) are correct.

(B) (d) and (c) are correct.

(C) (a) and (c) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email