MCQs on Forensic Science - 35

1. Lynching is commonly used for

(A) Suicidal hanging

(B) Judicial hanging

(C) Homicidal hanging without trial, by the mob

(D) All of the above

Answer: (C)

2. Following are the types of Neurosis, except

(A) Anxiety

(B) Obsessive-compulsive

(C) Psychopathic personality

(D) Depressive

Answer: (C)

3. Lie detector measures, the following parameters of an individual :

(A) Pulse rate

(B) Blood Pressure

(C) Galvanic skin Resistance

(D) All of the above

Answer: (D)

4. As per IPC (Indian Penal Code), Emasculation is classified as

(A) Assault

(B) Simple Injury

(C) Miscarriage

(D) Grievous injury

Answer: (D)

5. The homicide caused unintentionally by an act done in a good faith is

(A) Excusable

(B) Murder

(C) Culpable homicide

(D) All of the above

Answer: (A)

6. The ‘fingerprint’ region of IR spectrum can be subdivided into the following except

(A) 1500 – 1350 cm–1

(B) 1350 – 1000 cm–1

(C) Below 1000 cm–1

(D) Below 500 cm–1

Answer: (D)

7. The ‘magic angle’ of NMR is at

(A) 90 degrees

(B) 54.7 degrees

(C) 120 degrees

(D) 60.8 degrees

Answer: (B)

8. Which of the following illumination cannot be used in stereomicroscope?

(A) Incident

(B) Reflected

(C) Vertical

(D) Refracted

Answer: (D)

9. ‘Ballooning effect’ test is characteristics of

(A) Woollen fibres

(B) Nylon fibres

(C) Cotton fibres

(D) Rayon fibres

Answer: (C)

10. In hair growth, the telogen phase may last upto

(A) one hundred days

(B) six months

(C) two years

(D) six years

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email