MCQs on Forensic Science - 36

1. Arrange the following post-mortem changes in an ascending order:

i. Cooling of the body

ii. Greenish discolouration of abdomen

iii. Rigor mortis

iv. Marbling

Code:

(A) i iii ii iv

(B) ii iv i iii

(C) iv iii ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

2. The shape of cooling curve pattern of a human cadaver is

(A) Ascending

(B) Descending

(C) Parabola

(D) Sigmoid

Answer: (D)

3. Spinal cord is preserved in which of the following cases?

(A) Alcohol

(B) Arsenic

(C) Oleander

(D) Strychnine

Answer: (D)

4. Pseudocyesis refers to false

(A) Rape

(B) Pregnancy

(C) Abortion

(D) Infanticide

Answer: (B)

5. Brush burn or graze is a form of

(A) Abrasion

(B) Chop wound

(C) Contusion

(D) Laceration

Answer: (A)

6. Assertion (A): While taking the photograph of the dead body at the scene of offence a scale should be put by the side of the body.

Reason (R): It would help to calculate the total height of the person.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (B)

7. Which of the following is the most important component for the individualization of hair?

(A) Follicular tag

(B) Cuticle

(C) Medulla

(D) Cortex

Answer: (A)

8. Which are the natural fibres?

(A) Cotton, jute, wool, hemp

(B) Cotton, nylon, rayon, wool

(C) Silk, jute, polyester, cotton

(D) Rayon, silk, hemp, polyester

Answer: (A)

9. Jaffe test for urine is a reaction between

(A) creatinine and picric acid

(B) Urea and ammonium hydroxide

(C) Urea and picric acid

(D) creatinine and ammonium hydroxide

Answer: (A)

10. Which of the following is a pigment found in faecal matter?

(A) Titanium oxide

(B) Urobilinogen

(C) Creatinine

(D) Keratin

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email