MCQs on Forensic Science - 37

1. Post-mortem caloricity means

(A) Colour change of the bodybefore death

(B) Colour change of the body after death

(C) Fall of temperature before death

(D) Rise of temperature after death

Answer: (D)

2. Suspended animation may be seen in which of the following type of deaths?

(a) Burns

(b) Drowning

(c) Hanging

(d) Electrocution

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (a) and (d) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (D)

3. Assertion (A): The colour of lividity in carbon-mono oxide poisoning is cherry red.

Reason (R): Because of the binding of carbon to hemoglobin.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

4. Caffey Syndrome is related with

(A) Child abuse

(B) Husband abuse

(C) Wife abuse

(D) Harassment at work place

Answer: (A)

5. Match the following:

List – I                   List – II

a. Age                 i. Barr body

b. Race              ii. Epiphyseal union

c. Sex                 iii. Femur

d. Stature          iv. Shovel shaped incisors

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iv i iii

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

6. The following mark is not found in fired cartridge case

(A) Firing pin mark

(B) Rifling mark

(C) Chamber mark

(D) Breach face mark

Answer: (B)

7. HPLC was discovered by

(A) Izmailov and Schraiber

(B) M. Tsuet

(C) de Vries

(D) Kirkland and Huber

Answer: (D)

8. Zip guns are

(A) Country made guns

(B) Rifles

(C) Machine guns

(D) Carbines

Answer: (A)

9. In the gunshot wound, the term back spatter refers to

(A) Ejection of blood and tissues from exit wound

(B) Ejection of projectile from the exit wound

(C) Ejection of projectile from entrance wound

(D) Ejection of blood and tissues from entrance gunshot wound

Answer: (D)

10. Match the following:

List – I                                          List – II

a. Fulminate of mercury       i. Nitroglycerin

b. Gelatinesticks                     ii. Dart

c. Ballistite                               iii. Primer

d. Air gun                                 iv. Double base smokeless powder

Codes:

       a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) iii ii i iv

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email