MCQs on Forensic Science - 53

1. The presence of BHC is established by separation of its constituents by

(A) SDS-PAGE

(B) Northern blotting

(C) Chromatography

(D) Southern blotting

Answer: (C)

2. Ester test is done for the identification of which of the following poisons?

(A) Dhatura

(B) Opium

(C) Calatropis

(D) Abrus

Answer: (C)

3. All the ten fingers having loop pattern will have classification as _________.

(A) 0/0

(B) 1/1

(C) 32/32

(D) 64/64

Answer: (B)

4. _________ technique is used to decipher latent finger-prints on wet non-porous surfaces.

(A) Small Particle Reagent (SPR)

(B) Ninhydrin

(C) Crystal violet

(D) Amido Black

Answer: (A)

5. Which of the following are examples of diacritic marks in handwriting?

(A) Dots of i and j

(B) loops of g and j

(C) Curves of i and j

(D) Loops of p and y

Answer: (A)

6. Which of the following techniques is considered effective to develop latent fingerprints on non-porous surfaces?

(A) Super glue

(B) Ninhydrin

(C) Diazafluorenone (DFO)

(D) Crystal violet

Answer: (A)

7. In SDS-PAGE electrophoresis, the role of SDS is to

(A) Bind proteins

(B) Denature proteins

(C) Identify proteins

(D) Isolate proteins

Answer: (B)

8. Which microscope has found wide application for the examination of birefringent material present in soil?

(A) Comparison microscope

(B) Stereomicroscope

(C) Fluorescent microscope

(D) Polarising microscope

Answer: (D)

9. Rocket Immunoelectrophoresis is also known as

(A) Immunodiffusion

(B) Crossed-over electrophoresis

(C) Laurell technique

(D) Ring test

Answer: (C)

10. Which of the following officers cannot conduct enquiry into a dowry death?

(A) District Magistrate

(B) Sub Divisional Magistrate

(C) Executive Magistrate

(D) Deputy Superintendent of Police

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email