MCQs on Forensic Science - 54

1. ‘Off-its-feet’ is an individual characteristic found in ________

(A) Type script typed with manual typewriters

(B) Inkjet printer printout

(C) Electronic typewriter

(D) Laser printer

Answer: (A)

2. Measurement of stride is used in

(A) Foot length

(B) Shoe length

(C) Gait pattern

(D) Foot width

Answer: (C)

3. The following chemical is used for hardening of plaster of Paris cast of tyre mark?

(A) Sodium sulphate

(B) Sodium chloride

(C) Sodium carbonate

(D) Aluminium sulphate

Answer: (C)

4. The approximate age of iron gallotannate ink on document can be determined with the help of

(A) TLC

(B) Colorimetric analysis of ink

(C) Chloride ion diffusion of ink

(D) Change in preservative

Answer: (C)

5. The following material is most suitable for toolmark casting

(A) Plasticine

(B) Sulphur

(C) Woods metal

(D) Wax

Answer: (C)

6. The angle of tool application should be fixed for making standard marks in

(A) Hammer

(B) Screwdriver

(C) Pliers

(D) Firing pin

Answer: (B)

7. Besides silica, the main constituents of dolomite soil is

(A) Aluminium oxide

(B) Ferrous oxide

(C) Calcium magnesium carbonate

(D) Calcium sulphate

Answer: (C)

8. Friction tool marks are prepared by

(a) Hammer

(b) Drill

(c) Saw

(d) Firing pin

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (b) and (c) are correct

(C) (c) and (d) are correct

(D) (a) and (d) are correct

Answer: (B)

9. Assertion (A): A translucent design impressed into paper during manufacture is called as water mark.

Reason (R): They help in providing information about the origin of paper.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

10. Which of the following is not a psychiatric disorder?

(A) Delusion

(B) Dementia

(C) Diplopia

(D) Hallucination

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email