MCQs on Forensic Science - 55

1. Age of blood stain can be determined by, except

(A) Colour change

(B) DNA

(C) Globulin/Albumin ratio

(D) Protein patterns

Answer: (B)

2. Structure of DNA, carrier of the genetic blueprint of all biological organisms has been reported by

(A) Alec Jeffreys

(B) Muller

(C) Crick & Watson

(D) E.M. Southern

Answer: (C)

3. By which method Nicotine is isolated from alkaline solution?

(A) Dry ashing

(B) Wet digestion

(C) Distillation

(D) Sublimation

Answer: (C)

4. Arrange in the ascending order of presence of Δ9THC in the following:

(i) Charas

(ii) Bhang

(iii) Ganja

(iv) Charas oil

Codes:

(A) (iv), (i), (iii), (ii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (B)

5. Wet digestion method is used for the extraction of ________ poisons from viscera.

(A) Alkaloids

(B) Pesticides

(C) Toxic heavy metals

(D) Barbiturates

Answer: (C)

6. For preparing Heroin from morphine, which of the following is used as acetylating reagent?

(A) Acetic anhydride

(B) Sodium Hydroxide

(C) Ammonium Hydroxide

(D) Calcium Hydroxide

Answer: (A)

7. Ethanol is absorbed into blood from

(A) Stomach and small intestine

(B) Liver and large intestine

(C) Kidney and liver

(D) Stomach and large intestine

Answer: (A)

8. Which one of the following is not an insecticide of vegetable origin?

(A) Nicotine

(B) Pyrethrins

(C) Rotenone

(D) Chlorodane

Answer: (D)

9. The important characteristic of petrol includes

(A) Anti-knock index

(B) Density

(C) Research octane number

(D) All of the above

Answer: (D)

10. The essentials of a fingerprint with loop pattern are

(A) A sufficient recurve, a delta and minimum one ridge count

(B) A sufficient recurve, a core and a delta

(C) A sufficient recurve, a core, a ridge count

(D) A sufficient recurve, a core and a ridge count across a looping ridge

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email