MCQs on Forensic Science - 56

1. Which of the following method is recommended to develop latent fingerprints on human skin?

(A) Ninhydrin Method

(B) Amido Black Method

(C) Silver-Iodine Plate Transfer Method

(D) DFO Method

Answer: (C)

2. Handwriting with finger movements may be characterized by ______.

(A) Restricted lateral freedom

(B) Frequentpen lifts

(C) Size of the writing

(D) All of the above

Answer: (D)

3. The shape of sub pubic angle in a female is

(A) L shaped

(B) U shaped

(C) V shaped

(D) Round shape

Answer: (B)

4. Arrange the following weapons in the reverse chronological order of their development:

i. Match lock

ii. Wheel lock

iii. Percussion lock

iv. Flint lock

Codes:

(A) i iii iv ii

(B) ii iii i iv

(C) iii ii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

5. Ambidextrous writer is a writer who can write with equal ease and skill with _______.

(A) right hand only

(B) left hand only

(C) Both the hands

(D) Holding pen in mouth

Answer: (C)

6. Match the following:

List – I                                                 List – II

a. Single action striation mark      i. Hammer

b. Punch mark                                  ii. Pliers

c. Repeated action tool marks      iii. Screw drive

d. Cutting mark of wire                  iv. Drill

Codes:

       a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iii i iv ii

(C) iv iii i ii

(D) ii iv i iii

Answer: (B)

7. Stature of an individual is approximately _______ times of foot length of a person.

(A) 6.5

(B) 8.2

(C) 7.5

(D) 5.9

Answer: (A)

8. The part of a tyre that contacts the road surface and contains a design is called as

(A) Tyre track

(B) Tyretreads

(C) Vehicle stance

(D) Trailer

Answer: (B)

9. Which of the following surfaces can be treated particularly with Vacuum Metal Deposition (VMD) method for the development of latent fingerprints?

(A) Paper and cardboard

(B) Heavily contaminated surfaces

(C) Polythene and Plastics

(D) Leather like surfaces

Answer: (C)

10. The following are the features of a female pelvis except,

(A) Wide greater sciatic notch

(B) Prominent pre-auricular sulcus

(C) Triangular obturator foramen

(D) Triangular shaped pubic bone

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email