MCQs on Forensic Science - 57

1. Who is credited for his practical interest in fingerprints as a means of identifying workers to detect duplicate payment of wages?

(A) E.R. Henry

(B) William Herschel

(C) Francis Galton

(D) Henry Faulds

Answer: (B)

2. Foamy liver is seen in

(A) Alcohol poisoning

(B) Phosphorous poisoning

(C) Drowning

(D) Putrefaction

Answer: (D)

3. The time limit for exhumation in India is

(A) 2 years

(B) 5 years

(C) 10 years

(D) No time limit

Answer: (D)

4. The earliest putrefactive colour changes after death is noticed over

(A) Cubital fossa

(B) Left iliac fossa

(C) Right iliac fossa

(D) Popliteal fossa

Answer: (C)

5. Which of the following is a feature in antemortem hanging?

(A) Fracture of hyoid bone

(B) Ligature mark around neck

(C) Protrusion of tongue

(D) Salivary dribbling

Answer: (D)

6. Singeing of hair around a wound of entry is seen at which range?

(A) Contact

(B) Close range

(C) Intermediate range

(D) Long range

Answer: (B)

7. Match the various sections of Forensic Science Lab with the physical evidence they are examining:

(a) Chemistry              i. Ricochet bullet

(b) Physics                   ii. Insecticides

(c) Toxicology             iii. Ink

(d) Ballistics                iv. Skid marks

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) iii i ii iv

(B) ii iv iii i

(C) i iv ii iii

(D) iii iv ii i

Answer: (D)

8. Flaying of the skin is associated with which of the following wounds?

(A) Avulsed laceration

(B) Grazed abrasion

(C) Patterned laceration

(D) Stretch laceration

Answer: (A)

9. The identification of shot gun is possible when the fired cartridge contains

(A) A shots

(B) B shots

(C) Buck Shots

(D) SSG shots

Answer: (C)

10. Which of the following sutures of the skull are the first to fuse?

(A) Coronal

(B) Lambdoid

(C) Metopic

(D) Sagittal

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email