MCQs on Forensic Science - 58

1. The probable time of last fire from a firearm can be determined by

(A) Dispersion of pellets

(B) Fouling

(C) Trajectory of projectile

(D) Muzzle velocity of projectile

Answer: (B)

2. Assertion (A): In Absorption-Inhibition method, specificabsorption is allowed to proceed by placing antigenic material in contact with its homologous antibody.

Reason (R): This absorption renders the serum less potent, and the inhibition of its activity is measured.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

3. The major metabolite of benzodiazepines is

(A) Benzoylecgonine

(B) Oxymorphone

(C) THC-acid

(D) Desmethyldiazepam

Answer: (D)

4. Ninhydrine is used to

(A) Develop latent finger prints

(B) Identify barbiturates

(C) Make gunpowder mixture

(D) Identify the type of fibre

Answer: (A)

5. First Forensic Science University in India is opened at

(A) Calcutta

(B) Patiala

(C) Sagar

(D) Ahmedabad

Answer: (D)

6. The evidence of Expert in the Court of Law is recorded in the following order:

(A) Examination in chief, Cross examination, Oath, Questions by Judges.

(B) Oath, Examination chief, Cross examination, Questions by Judges

(C) Questions by Judges, Oath, Cross examination, Examination in Chief

(D) Oath, Questions by Judges, Examination in chief, Cross examination

Answer: (B)

7. In terms of maximum power, the Courts are in the following ascending order:

(A) C.J.M., Sessions Court, High Court, Supreme Court

(B) Sessions Court, C.J.M., High Court, Supreme Court

(C) Sessions Court, High Court, C.J.M., Supreme Court

(D) Sessions Court, High Court, Supreme Court, C.J.M.

Answer: (A)

8. Assertion (A): Polilight is used to detect latent fingerprints from the scene of crime.

Reason (R): Non-destructive methods should be used as a first step to detect latent fingerprints.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (R) is correct, but (A) is incorrect.

Answer: (B)

9. First Fingerprint Bureau was started at Kolkata in the year

(A) 1897

(B) 1902

(C) 1905

(D) 1913

Answer: (A)

10. Which of the following is a type of cuticular scale?

(A) Imbricate

(B) Flattened

(C) Elongated

(D) All of the above

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email