MCQs on Forensic Science - 59

1. The fractures found on the edge of glass sheet are

(a) Radial fracture

(b) Concentric fracture

(c) Rib marks

(d) Hackle marks

Codes:

(A) (a) and (c) are correct.

(B) (b) and (c) are correct.

(C) (c) and (d) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (C)

2. 303 rifle cartridge is a

(A) Pin fire cartridge

(B) Rim fire cartridge

(C) Centre fire cartridge

(D) Blank cartridge

Answer: (C)

3. Trigger pull of double action revolver ranges as

(A) 3 – 5 pounds

(B) 5 – 7 pounds

(C) 9 – 12 pounds

(D) 16 – 20 pounds

Answer: (D)

4. The modified Griess Test is specific for determination of ________ in gunpowder residue.

(A) Nitrate

(B) Antimony

(C) Barium

(D) Nitrite

Answer: (D)

5. Match the following:

List – I                          List – II

a. Nux vomica          i. Vitalis test

b. Opium                   ii. Gold chloride test

c. Datura                   iii. Mandelin’stest

d. Aconite                 iv. Marqui’s test

Codes:

      a b c d

(A) iv i ii iii

(B) ii iii iv i

(C) i ii iii iv

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

6. Wet digestion method is used for extraction of following poison from viscera

(A) Arsenic

(B) Alkaloid

(C) Pesticide

(D) Ethanol

Answer: (A)

7. The following are the tests for analysis of morphine except

(A) Marqui’s test

(B) Vitalis test

(C) Frohde’s test

(D) Husemann’s test

Answer: (B)

8. The most suitable solvent system for chromatography of blood sample is

(A) Chloroform: Ethanol (40: 60)

(B) Methanol: Water (70: 30)

(C) Methanol: Acetic acid: Water (90: 3: 7)

(D) Ethanol: Acetic acid: Water (92: 1: 7)

Answer: (C)

9. The following poisons are extracted from alcoholic extract of Viscera:

(a) Croton

(b) Oxalate

(c) Copper

(d) Curare

Codes:

(A) (a) and (b) are true.

(B) (c) and (b) are true.

(C) (b) and (d) are true.

(D) (a) and (d) are true.

Answer: (D)

10. ABO antigens are present over the surface of

(A) WBC

(B) RBC

(C) Nucleus

(D) Cytoplasm

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email