MCQs on Forensic Science - 60

1. Wads are found in the cartridge of the following firearms:

(A) Rifles

(B) Revolvers

(C) Airgun

(D) Shotgun

Answer: (D)

2. The drug metabolizes in the liver through oxidation, dealkylation and conjugation and the main form of conjugation is with

(A) Glucoronic acid

(B) Sulphuric acid

(C) Glacial acetic acid

(D) Hydrochloric acid

Answer: (A)

3. Vesication test is done to confirm the identification of following poison:

(A) Markingnut (Semicarpus Anacardium)

(B) Dhatura

(C) Crotontiglium

(D) Harshish

Answer: (A)

4. The magnified effects from the combination of drugs is called

(A) Tolerance

(B) Dependence

(C) Synergism

(D) Reverse tolerance

Answer: (C)

5. The average elimination or ‘burn-off’ rate of alcohol is approximately

(A) 0.5% w/v per hr.

(B) 0.15% w/v per hr.

(C) 0.015% w/v per hr.

(D) 0.05% w/v per hr.

Answer: (B)

6. Babinski toe sign occurs in which of these drugs?

(A) Benzodiazepines

(B) Methamphetamine

(C) Chloral hydrate

(D) Barbiturates

Answer: (D)

7. Which of the following teeth are superadded permanent teeth in jaw of an adult?

(A) Incisors

(B) Canines

(C) Bicuspids

(D) Molars

Answer: (D)

8. Ten fingerprints classification system is also known as

(A) Fauld’s system

(B) Bertillon’s system

(C) Henry’s system

(D) Galton’s system

Answer: (C)

9. Anti-H lectin, is prepared from

(A) Dolichos biflorus seeds

(B) Semecarpus anacardium seeds

(C) Ulex europaeus seeds

(D) Ricinus communis seeds

Answer: (C)

10. The person having ‘Bombay Blood Group’ has the following in his red blood cells:

(A) ABH antigens

(B) HLA antigens

(C) mt DNA

(D) Myoglobin

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email